Най-опасните професии за фигурата

106
Най-опасните професии за фигурата

И няколко съвета как да избегнем излишните килограми

Изследване на CareerBuilder, в което участие са взели близо 6 000 работещи, показа една тревожна тенденция: близо половината (44%) работещи заявяват, че са качили килограми от момента, в който са започнали да работят. 36% от тях са качили около 5 кг, а 14% са качили 10 и повече килограми. От друга страна, 16% са тези, които, напротив - са намалили теглото си.

Оказа се, че има професии, които крият по-голям риск от затлъстяване заради малоподвижните дейности, с които са свързани; заради високото ниво на стреса, което води до хормонален дисбаланс или просто заради близостта до много и висококалорична храна.

Сред най-опасните професии челните места заеха мениджърите в туристически агенции, съдиите, прокурорите и адвокатите, съобщи profit.bg. Следват социалните работници и учителите. С висок риск да натрупат тегло са още дизайнерите, архитектите, секретарките, лекарите, полицаите и пожарникарите.Защо пълнеем на работа?

Повече от половината служители (54%) приписват напълняването си на това, че прекарват по-голямата част от времето седнали на бюрото си, като половината от напълнелите дори ядат обяда си на бюрото (56%).

37% ядат, когато са под стрес. 19% пропускат хранения заради липса на време. 18% обвиняват за теглото си необходимостта да обядват с клиенти или честите служебни коктейли, на които се пие алкохол.

Още 16% се изкушават от бонбоните и сладкишите за клиентите в офиса. 10% се чувстват длъжни да се хранят с колегите си, дори и да не са гладни.

А какво става със спорта?

Оказва се, че служителите, като цяло, полагат старания да запазят здравето и добрия си външен вид. Едва 10% признават, че не спортуват и не правят нищо, за да предотвратят вредите от заседнали начин на живот. 59% пък са тези, които казват, че спортуват редовно.Няколко съвета как да се предпазим от затлъстяване

На първо място, от CareerBuilder съветват да не занемарявате тренировките си през работната седмица:

- Ползвайте стълбите вместо асансьора, разходете се, ако можете, до офиса, отидете до бюрото на колегата вместо да пратите имейл. Колкото и малко да е това движение, то е по-добро, отколкото да останете като закован на стола си.

- Опитайте се да ползвате паузите, за да направите лека гимнастика. Ако можете, запасете се с гирички, въженце... Или просто се разходете в почивката.

- Дръжте в изобилие плодове и зеленчуци в хладилника в офиса, за да притъпите пристъпите на глад.

- Носете си обяд от къщи - освен че е по-икономично, само така може да сте сигурни в начина му на приготвяне и в това, че той не носи скрити рискове за вас.

- Пийте много вода - не забравяйте, че човекът е 60% вода. Дехидрацията влияе еднакво зле на мускулния ви тонус и на умствената ви работа.Добави коментар