Най-модерната градина

88
Най-модерната градина

Още 15 градини отварят врати в столицата

Седем нови детски градини ще отворят врати през следващата година, а още 8 се строят в момента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри нова еко детска градина в село Герман. За новите сгради общината е предвидила 13 млн. лв. в бюджета за 2015 г. Забавачките ще са в районите „Люлин”, „Младост”, „Илинден”, „Средец”, „Красно село” и две във „Витоша”.

Детската градина в софийското село Герман е с 8 слънчеви панела на покрива. Те ще подгряват водата, която ще се ползва. Отоплението ще е с термопомпа. Очаква се разходите за отопление да се свият с 60%, а за топла вода – с 40 на сто. Вътре в забавачката ще има и паркинг за детски колички. Така че родителите няма да се притесняват за возилата, докато преобличат децата си например. Освен това в сградата има и модерен физкултурен салон, където малчуганите ще могат да спортуват.

Вижте още: Най-необикновената детска градина в света

В градината ще има една яслена и четири градински групи за 70 хлапета. В строежа на модерната детска градина общината е инвестирала общо 2.2 млн. лв. Новата забавачка се прави, защото земетресението през май миналата година почти разруши старата постройка

Оттогава всеки работен ден 76 деца се превозваха до градината в Казичене. Това е втората „зелена” детска градина, която сама ще си подгрява водата. Първата такава е в Долни Богров. В момента в село Герман се строи и „зелено” училище за 200 деца. То трябва да е готово до края на 2014 г. и ще се отоплява с помпа вода-въздух.

„През последните години в столицата са построени 63 нови сгради на детски градини - доказателство за устойчивата политика на общината за децата и образованието. Чрез откриването на тази детска градина недостиг на места в района вече няма", каза още Фандъкова.Добави коментар