Най-малките градове

182
Най-малките градове

Има и такива с по... 5 жители

Можете ли да си представите какво е да се живее в Кайро - град с 21 млн. жители? В който, освен това, е горещо и прашно. Но на планетата има и съвсем малки градове, сред които са и тези.

10. Байле ТушнадНай-малкият град в Румъния има 1 700 жители, но въпреки това е най-важният балнеологичен курорт в северната ни съседка.

9. КаластеНай-малкият град в Естония има 1 256 жители.

8. ЧекалинВ него живеят 994 души, което го прави най-малкият град в Русия. При това градът има дълбока история - създаден е още през 16 в.

7. ВатиканОфициалното население на града държава е 824 души, съсредоточени на територия от 0.44 кв. км. Почти всички са църковни служители.

6. Лануртид УелсНаселението на градчето във Уелс, Великобритания, е с 601 жители, но то има световна слава, благодарение на това, че в него ежегодно се провежда Световният шампионат по гмуркане в тресавище.

5. ДюрбуиВалонският град (Белгия) има 500 жители, но се отличава с изключителна гъстота на населението - 67 души на 1 кв. м. Основният му доход е туризъм и голяма част от него са средновековни сгради.

4. МелникВ най-малкия град в България живеят 366 души, чийто основен поминък е виното. В по-добрите времена на града, в края на 19 в., то се е изнасяло по цяла Европа. В наши дни в Мелник е открит Болярският дом от 13 в.- най-старата средновековна жилищна архитектура, оцеляла до наши дни.

3. Рабщайн над СтражелойЧешкото градче има 20 жители и всичко те живеят на една улица, която преминава в малко площадче. Въпреки това градът има много забележителности, най-голямата сред които е готически замък.

2. МазаВ градчето в Северна Дакота, САЩ, живеят едва 5 души, които образуват 2 семейства. Това представлява 80% бяло население и 20% латиноси. Средният доход в града е малко над 38 долара, но това не му пречи да се води административна единица, пише profit.bg.

1. ХумХърватският град Хум, който официално е най-малкият град в света, има население от 17- 20 души, по различни данни, които живеят в шест къщи. Независимо от малкото жители, градът има лекар, полицай, пожарникар, съдия и кмет.

Избирането на кмет е ежегодната атракция на града, тъй като се избира от мъжете на съвет, наречен „съветът на глупаците", защото всички избиратели са в преклонна възраст. В града има две църкви. Хум има дори страница в интернет.Добави коментар