Най-доброто място за живеене

28
Най-доброто място за живеене

Виена отново води класацията

За втора поредна година Виена е начело на класация за качеството на живот, а Люксембург е най-безопасният град, предаде Франс прес, позовавайки се на изследване на консултантската компания Мерсер, което обхваща 221 града.

Багдад продължава да е градът, където се живее най-трудно и най-опасно. На първите 25 места по качество на живот преобладават европейски градове, а в първата десетка има три града от Германия и Швейцария.

На първите пет места са Виена (Австрия), Цюрих (Швейцария), Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен и Дюселдорф, съобщи novini.bg.

На опашката са градове, в които има граждански вълнения, висока престъпност и проблеми с прилагането на законите. Това са Хартум (Судан), Порт-о-Пренс (Хаити), Нджамена (Чад), Банги (ЦАР) и Багдад.

За пръв път в ежегодното изследване на Мерсер е направена и класация по критерий "лична безопасност", базирана на вътрешната сигурност, ниво на престъпност, ефикасно прилагане на закона и международни отношения. По този показател най-надежден град е Люксембург, следван от Берн (Швейцария), Хелзинки (Финландия) и Цюрих.В тази класация Виена остава на пето място, а Багдад пак е на последно. Ню Йорк е на 47 място като условия на живот и 68-о място като лична безопасност. Лондон е на 38 място като условия на живот, а Мадрид на 43.

Париж е на 60-то място. Сред първите 49 града по качество на живота, няма нито един от Източна и Югоизточна Европа.

В класацията за безопасност Любляна е на 30 място, Прага е на 47, а Братислава на 49 място. Извън първите 50 по качество на живот най-добре от източноевропейските градове е класирана Прага (69),следвана от Будапеща (73), Любляна (75), Вилнюс (79), Варшава (84), става ясно от интернет страницата на Мерсер.

Класацията за качество на живот е изработена по 39 показателя, най-вече политическа и икономическа ситуация, но също така климат и природни катастрофи.Добави коментар