Навици, които ни разболяват

217
Навици, които ни разболяват

Пиенето на газирани напитки или бира направо от металната кутийка със сигурност ще ви „възнагради” с инфекция

Куп навици, неприятни за околните, вършим всеки ден. Някои от тях са не само некрасиви за гледане, но и разболяват. Например гризането на ноктите, което мнозина правят. Според психолозите желанието да си гризеш ноктите възниква по време на вътрешни преживявания и стресове. Някои го правят и в офиса, и у дома, дори в обществения транспорт – все на места, от които чрез този навик могат да прихванат редица инфекции, най-неприятната от които е хепатит А, наричан болест на мръсните ръце.

Заедно с ноктите се обелват и кожичките, следват досадни и трудно лечими екземи и възпаления, причинени от бактерии, гъбички и яйца на паразити. Освен това, от гризането на ноктите усмивката погрознява, тъй като се разваля зъбния емайл.

Когато пукаме пръстите, разтягаме ставата, налягането в ставната течност пада и газовете, които са разтворени в нея, се превръщат в мехурчета. Този навик довежда до заболявания, свързани със ставните връзки.

Постоянно манипулиране на появило се акне няма да помогне за неговото премахване, но може да остави грозни и трайни белези, предупреждава вестник "Новинар".

Вижте още: Шест полезни навика, които повече вредят

Пиенето на газирани напитки или бира направо от металната кутийка със сигурност ще ви „възнагради” с инфекция, която може да бъде лека, проявяваща се с афти в устата, но може да се окаже и хепатит „А”.

Списъкът може да бъде продължен и с други невинни и несъзнателни действия от ежедневието: чопленето в носа, опитването на резенчета плодове на пазара (обикновено немити), кихането в ръка, когато няма възможност тя веднага да бъде измита; неволното погалване на безстопанствено животно без измиване на ръцете.

Оказва се, че неосъзнатите действия носят доста рискове за здравето. Затова, носете всякога със себе си мокра кърпичка с дезинфектиращ ефект или лосион. Така ще намали, до известна степен, риска от зараза при неосъзнат жест.Добави коментар