Настолните игри

194
Настолните игри

Да се върнем към тях, за да сплотим семейството

Скрабъл и маджонг са игри с дълга история и голяма популярност - поне в миналото. Мнозина в днешно време пък са фенове на компютърните игри, които стават все по-атрактивни и близки до реалността. В същото време обаче се наблюдава и истински нов пик на настолните игри. Това може би звучи нелогично за някои, но психолозите имат своето обяснение.

Първо, тези игри позволяват да се “забави” хода на времето, което така не достига на съвременния човек. Кога за последно сте се събирали с цялото семейство или всичките си приятели!?

Второ, винаги ли в реалния живот успяваме рационално да преодолеем кризите или да взимаме правилните решения? А в играта няма невъзможни неща - моделираме сложни ситуации, измисляме преплетени ходове и играейки... разрешаваме собствените си психични проблеми.

МонополиИграта е възникнала през 1935 г. Единият от нейните създатели се пошегувал, че “можеш да разориш най-добрия си приятел, без да му навредиш реално”. Хвърляте кубчетата и напред. Попадате в свободен квадрат и можете да го купите и да строите къща или хотел. Не ви достигат средствата? Вземете от банката.

Ако действате разумно, всички останали играчи, попаднали на вашето поле, ще ви плащат наем. В играта има недвижима собственост, пари и дори затвор. Съвсем като в реалния живот. Запалени по тази игра са Роналд Рейгън, Бил Гейтс и Майкъл Джексън.

Ползата от играта:
- Вие се научавате да блъфирате, да потискате психологически съперника си и обратното – да бъдете дипломат, да се справяте с трудностите, да водите преговори, да печелите и т.н.
- Играта ни спасява от инфантилност и нерешителност, учи ни да взимаме решения, да изграждаме собствената си стратегия и да разработваме тактиката си.
- Играта е особено полезна за жените, които могат да отработят в нея елементи от корпоративно- управленческия и семейния живот.

СкрабълИграта е лидер по популярност в повече от 100 страни. Играчите си взимат жетони с букви от “банката” , от които след това изписват думи на полето, залепвайки ги една до друга на принципа на кръстословицата. Буквите носят точки. “А” и “К” са евтини, но затова пък “Ю” и “Ъ” са доста скъпи.

Целта на играта е да наредите колкото е възможно повече букви и да съберете максимум точки, припомня zdrave.bg. Тази игра може да се играе от двама или повече души и е приятен повод за събиране на семейството или приятелите. Фенове на играта са Киану Рийвс, Стинг, Мел Гибсън.

Ползата от нея:
- Увеличавате словесния си запас, тренирате паметта и вниманието си, систематизирате мислите и чувствата си.
- Децата учат едновременно български и математика.
- Често интересът побеждава конкуренцията и сложните ситуации се коментират от всички играчи. Така че това е една “отборна” игра.

МаджонгИграта прилича на домино, но е много по-хазартна, разнообразна и интересна. Върху жетоните има различни символи: дракони, вятър, луна и друга екзотика. Играе се от четирима души, като стъпките се определят от две кубчета. Ненужните жетони се изхвърлят, а новите се “купуват”.

Жетоните за купуването се построяват под формата на Великата китайска стена и играчите старателно ги взимат един след друг по време на цялата игра. Целта е да се събере маджонг или няколко уговорени от правилата комбинации. Те могат да се различават по красота и стойност. Запалени по играта са Том Круз и Куентин Тарантино.

Ползата от нея:
- Развива логиката, съобразителността и вниманието.
- Ако се играе бавно, процесът е нещо средно между медитация и компютърна стратегия. Ако темпото е бързо, това е истинска надпревара – и колективна, и персонална!
- Получавате тактилни усещания – жетоните за маджонг традиционно се правят от кост и бамбук.

ПъзелПъзелът се ползва с голяма популярност вече няколко века. Играта е процес, който симулира сътворяването на света от хаоса. Днес съществуват два вида пъзели: плоски и триизмерни. Количеството на детайлите е различно: от 10 до няколко хиляди. Фанатици на пъзела са Камерън Диас, Опра Уинфри, Дейвид Бекъм.

Ползата от играта:
- Развива вниманието, чувството за цвят, геометричната памет, търпението и умението за съсредоточаване.
- Нареждането на пъзел е близко да медитацията. Към това се добавя и хазартът, и желанието да стигнеш до победния финал.
- Пъзелът е подходящ за тези, които спазват диета или преживяват тежък период. Увлекателният и леко монотонен процес успокоява, отвлича вниманието и изтласква настрана натрапчивите мисли (от рода на “Какво да си хапна?” или “Как ще живея занапред?”).

ГоБезспорен лидер в настолните игри. Това е най-старата стратегическа игра с милиони поклонници. Дъска на квадрати и черни и бели камъни. Камъните “вървят” по пресичането на линиите. Ако с 4 камъка бъде спрян един чужд, той вече не е боец. Целта е да се завладее колкото се може повече територия. Фанатици на играта са Ума Търман и Чък Норис.

Ползата от нея:
- Развиват се математическите и тактическите способности, стратегическото мислене и въображението.
- Това е реална възможност да се почувстваш значим.
- За някои играта е истински модел за поведение в реалния живот - стратегиите от нея лесно се използват в реалността. Нареждайки белите и черните камъчета, можете да намерите отговор на много от въпросите, които ви измъчват сега или са ви измъчвали в миналото.Добави коментар