Насилието над жени

126
Насилието над жени

Около 100 000 българки признават, че са били изнасилвани

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което го прави една от най-разпространените форми на сексуално насилие. Това сочи проучване, направено по повод 25 ноември - Световен ден за премахване на насилието срещу жените.

Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие у дома е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите на насилие у дома премълчават подобни случаи. Според изследването 4 на сто от пълнолетните българки признават, че са били изнасилвани. Това показва, че между 100 и 120 хиляди сънароднички са били обект на сексуално насилие (по данни на НСИ пълнолетните българки са около 3 милиона).

Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие. Повече от половината анкетирани или 54 на
сто разпознават сексуалното насилие като изключително сериозен проблем, сочат данните на "Алфа Рисърч". За сравнение - според данни на Евробарометър, над 90 на сто от европейските граждани определят сексуалното насилие като много сериозен проблем, което означава, че подценяването му в български условия е косвен индикатор за по-ниската ангажираност и запознатост на българските граждани с проблема.

Жените в България свързват сексуалното насилие с формите на физическо посегателство - акт на физическо изнасилване или опит за изнасилване (близо 80 на сто), трафик на жени с цел сексуална експлоатация - 67 на сто и домашно насилие - 57 на сто. Воайорството, ексхибиционизма, порнографията, намеците за външността обаче се разпознават изключително слабо от българските жени като вид сексуално насилие, докато в ЕС тези форми на посегателство много точно са определени като насилие над личността.

Изследването показва също, че жертвите са ставали обект на сексуално насилие у дома - 55 на сто, на работното място - 48 на сто, на публично място - 57 на сто.

Най-голям дял от анкетираните смятат за необходимо българските институции да бъдат по-пряко ангажирани с въвеждането на по-строги мерки срещу сексуалните насилници - 87 на сто. Изключително ниско е доверието на българските жени към съдебната система - 27 на сто, а едва половината от анкетираните имат доверие в полицията - 48 на сто. Огромното мнозинство от българските жени - 94 на сто, намират причина за този проблем в недостатъчно строгите мерки и наказания на сексуалните насилници.

Фактите оправдават тези нагласи, тъй като по данни на НСИ за миналата година у нас е имало 146 дела за изнасилване, като 90 от тях са завършили с осъдителни присъди, 45 - с условни и по 11 случая има оправдателни присъди. За блудство е имало 114 дела с 66 осъдени, за сводничество и отвличане за разврат - 45 дела с 23 осъдени. За трафик на хора с цел сексуално насилие има образувани 88 дела с 39 осъдени.

Проучване на СЗО показва, че около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15 - 50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70.

СЗО очертава и няколко основни стратегии за превенция срещу формите на домашно насилие: финансиране на обучение за равенство между половете, насърчаване на уменията за комуникацията между различни общности, ефективна пропаганда за вредата от алкохола и наркотиците, стимулиране подобряването на културните норми и др. За да се постигне трайна промяна в тази област е важно да се приемат необходимите законодателни промени и разработване на политики, които защитават жените, сочи още стратегията на СЗО.

Международният ден за премахване на насилието срещу жени е инициатива на ООН, а датата на отбелязването му - 25 ноември, е обявена с Резолюция през декември 1999 г. Активисти обаче отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г.. Датата е по повод убийството на трите сестри Мирабал, политически противници на режима на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.Добави коментар