Насилието над жени

62
Насилието над жени

Близо 27 000 са жертвите за миналата година

Близо 27 000 жени в България са станали жертва на насилие през миналата година. Данните бяха оповестени в Пловдив на дисуксия за борба с насилието над деца и жени.

България е рекордьор по обезобразени чрез заливане с киселина жени. Жертвите на това престъпление са 26, но до момента има само една осъдителна присъда, обяви Виолета Саничич, говорител на информационното бюро на Европейския парламент в България.

В рамките на Европейския съюз 45% от жените са станали жертва на някакъв вид насилие. И в този контекст статистиките на България не са чак толкова зловещи, но някои от особеностите на насилието срещу български жени, като например нападението с киселина, наистина са потресаващи.

За първите 9 месеца на тази година в Бюрото за социални услуги към фондация "Български център за дженър изследвания" в Пловдив помощ са потърсили 80 жени. Това заяви Рада Еленкова от неправителствената организация.

Министерството на правосъдието заедно с неправителствените организации изработвали национален механизъм за превенция на домашното насилие. Той ще включва комплексни мерки за решаване на проблемите, оповести заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева, цитирана от БНР.

Сред мерките са информираността на гражданите, така че да се разпознават формите на домашно насилие, съответно те съвсем своевременно в един начален етап на проява на такова насилие да получават необходимата помощ.Добави коментар