На път с деца

100
На път с деца

Когато на хлапетата им става лошо при пътуване

Малцина са хората, които по време на пътуване да не страдат от кинетоза. Тя обаче може да превърне в кошмар лятната отпуска, ако сте с деца. Това сравнително ново заболяване, признато за болест от Световната здравна организация едва от седем години, се изразява в повръщане, главоболие и временно разстройване на вестибуларния апарат.

При хлапетата то се изразява много по-тежко – дни след пътуването те могат да бъдат дори с диария от преживяния дискомфорт. Той обаче е най-вече на психологична основа. Затова детските психолози препоръчват по време на пътуването единият от родителите или възрастен пътник в колата или влака да им ангажира вниманието с различни игри от типа на „Имена, морета, планини”, да им задава гатанки, а когато се умори, да им предостави телефона си да поиграят на електронна игра. Помощник са и портативните DVD-плейъри, на които можете да им пуснете любимите детски филмчета.

С пристигането в хотела на морето или в планината обаче проблемите с децата не свършват. Ако хлапето е повръщало много по пътя, може да се обезводни. В такъв момент водата е по-важна от храненето, съветва шефът на Детско отделение в Инфекциозна болница - София доц. Атанас Мангъров. Първият признак на дехидратацията е жаждата. При по-тежка форма симптомите са намалени тургор и еластичност на кожата, хлътнали очи, хлътнала фонтанела при бебетата, на които тя още не е затворена, неотделяне на урина в продължение на повече от 5-6 часа. При най-тежката степен на дехидратация се нарушава и съзнанието.

Вижте още: Полезни лекарски съвети за лятото

Като цяло майката може донякъде да се ориентира по общото състояние на детето и да помни, че когато детето е болно, трябва да го кара не да яде, а да пие, казва доц. Мангъров за вестник "Монитор". Водещият специалист е категоричен, че модата да не се дава вода на кърмачетата не е полезна за тях. Тя трябва да им се предлага независимо че то още се храни с майчино мляко.

Обикновено малчуганите към 3-4-годишна възраст не желаят да пият вода, а наблягат на сокчетата от шишета и кутийки. В горещините обаче,( те няма да утолят жаждата им. Затова родителите трябва да настояват да приемат вода. За съвременните добре гледани деца е по-важно да пият, отколкото да ядат. Няма загинало от глад хлапе при грижовни майка и татко и хладилник, пълен с ядене, казва още доц. Атанас Мангъров и уточнява, че натуралните сокове и супи само частично покриват нуждата от течности.

Човек пристига със семейството си на морето, настанява се в хотела и вече предвкусва удоволствието от излежаването на плажа. Вместо това обаче хлапето прекарва нощта върху гърнето, не спира и да повръща. Оказва се, че в широк периметър наоколо няма педиатър. В такива моменти родителите трябва да се справят сами.

За да овладеят диарията, без да навредят, докторите препоръчват лишаване от храна 8-12 часа, като през това време малчуганът е само на вода, солети и билков чай. Към 6-7-ия час от принудителната гладна диета може да се даде малко сварен картоф, ориз или банани, но в малки количества. Опитайте да накарате малчугана да спи повече, четете му приказки, разказвайте му истории, но в леглото, защото сънят укрепва. Когато повръщането и диарията поотшумят, започнете да му давате разтвор за рехидратация. Той се пие по 2-3 глътки през няколко минути. В аптеките се продават съвременни разтвори за орална рехидратация. Представляват сашета, които се разтварят във вода. На тях има указания как да се приготвят. Те отговарят на изискванията на Световната здравна организация и осигуряват резорбция със скорост до 10 милилитра на килограм на всеки час, което отговаря на скоростта на интравенозно вливане, но през устата.

Ако детето повърне, се изчаква и отново се продължава по същия начин. Дори разтворът да бъде повърнат, част от него остава в стомаха, преминава в червата, резорбира се и в крайна сметка водно-електролитното равновесие се нормализира и повръщането спира. Докато детето боледува, го хранете само когато то поиска, а не вие.Добави коментар