МВР съветва как да пазим децата от престъпление

66
МВР съветва как да пазим децата от престъпление

Съветите, които засега са само в интернет, са подготвени от психолози и експерти

С наръчник "Как да предпазим детето си от престъпление" МВР ще помага на родителите. Съветите, които все още могат да се намерят само в интернет, са подготвени от психолози и различни експерти на министерството.

Как да създадем положителен контакт с детето, как да разпознаем, че то е подлагано на насилие или тормоз в училище или интернет, какви са рисковете и опасностите за малките - това са част от насоките, в които МВР иска да помогне на родителите.

„Първо трябва да се тръгне от училището - че трябва да са абсолютно запознати децата с опасностите, на кого могат да имат доверие, с кого могат да споделят. Родителят много късно разбира, че детето му има проблеми в този живот. Трябва да се почне много по-отрано. Той няма връзка в този забързан живот, който живеем”, е част от логиката зад този проект.

Според екипа, създал наръчника, едно от най-важните неща, за които често нямаме време, са разговорите с децата, съобщава bTV.

„Тогава, когато детето не намира подкрепа в своя родител, тогава, когато съществува една дистанция и то не иска да споделя с него своите проблеми, естествено е родителят да не може да види какъв е животът на неговото дете”, обяснява Боряна Томова - сектор "Превенция" в Главна дирекция „Национална полиция" – МВР.

Освен как да разпознаете дали детето ви е жертва, МВР дава съвети и за това как да го предпазите от тормоза в училище или интернет, от наркотиците и сексуалния тормоз. В момента министерството търси възможности за издаване на наръчника и разпространяването му във всички училища в страната, за да може да стигне до повече родители.Добави коментар