Моралът се променя

52
Моралът се променя

С възрастта

Схемата за развитието на човешкия мозък играе ключова роля при промяната на чувството за морал с времето. Повечето хора в по-млада възраст не приемат лъжата, но с течение на времето тя престава да бъде нещо толкова престъпно, пише Таймс оф Индия.

Учени от университета в Чикаго са проследили как мозъкът реагира на различни сценарии, където е нужна морална оценка. Те анализирали оценката на ситуации, направена от деца и възрастни относно постъпка на възрастни, извършена нарочно или случайно.

Резултатите показали, че възрастните в по-малка степен, в сравнение с децата, са склонни да „накажат” някого за неправомерната му постъпка, особено когато тя е извършена случайно. Данните са събрани въз основа на мнението на 127 доброволци от 4 до 36 г.

На участниците били прожектирани кратки клипове и в същото време те били наблюдавани чрез томограф. Освен това се наблюдавало и до казва степен се разширява зеницата на наблюдаващите клипчетата. Общо били показани 96 клипа.

Оказва се, че зениците на наблюдателите се разширявали най-много при вида на счупени предмети или пострадали хора, без значение на каква възраст са гледащите. Степента на активиране на различните области в мозъка обаче се променяла с възрастта на доброволеца.

Докато гледали сцените при малките деца се активирала областта, свързана с емоционалния отговор на социалните произшествия. Докато при възрастните най-голяма активност била регистрирана в зоните, отговарящи за ценностите, свързани с резултатите и действията.Добави коментар