Момче или момиче – кое се възпитава по-трудно

660
Момче или момиче – кое се възпитава по-трудно

Подходът към отглеждането на момичета и момчета е различен от раждането им

Всяко дете има своя вродена индивидуалност. Средата, включително родителите и най-близките хора около него, играят голяма роля. Факт е, че родителите подхождат различно към отглеждането на момичета и момчета още от самото им раждане. Впоследствие прилагат по-мек подход във възпитанието на момичетата.

Доказано е също, че растежът на момичетата и развитието на техния мозък се случва с различна скорост от тези на момчетата. За всички тези различия психолозите и специалистите имат научно обяснение и дават до някъде отговора на въпроса момчетата или момичетата са по-голямо предизвикателство за родителите. Сайтът Babycenter обобщава някои от тях по няколко критерия.

Дисциплина – момчетата са по-трудни

Момчетата са по-импулсивни и не толкова словесни

Какво всъщност стои зад репликата „момчетата са по-непослушни“? Слухът на момичетата е по-чувствителен към честотния диапзон, който е от съществено значение за разграничаването на говора и говорните центрове в мозъка им се развиват по-бързо. Това означава, че момичетата е по-вероятно да реагират по-добре на методите за дисциплина на родителите като похвали или предупреждения. Докато момчетата са по-импулсивни и не толкова словесни.

Физическа безопасност – момчетата са по-трудни

Родителите на момчета трябва да следят отблизо в какво „се забърква“ синът им

Момчетата са много по-буйни и агресивни, твърдят експертите. Поемането на рискове задейства центровете на удоволствие в мозъка им. Затова и родителите на момчета трябва да следят отблизо в какво „се забърква“ синът им или пък се налага по-често да използват бинт и превръзки. Въпреки това оставяйте децата да проучват, съветват специалистите.

На цената на няколко ожулвания или порязвания те изграждат своя характер, самоувереност и издръжливост. Склонни по природа да поемат повече рискове, момчетата трябва да бъдат насърчавани да забавят темпото, докато момичетата имат нужда да бъдат поощрявани да поемат рискове.

Комуникация – първоначално по-трудни са момчетата, а впоследствие момичетата

Не случайно момчетата проговарят по-късно от момичетата с по-ограничен речник, но освен това имат проблеми при свързване на чувствата с думи. Причината е, че момичетата са ориентирани към хората, а момчетата към действията. Това обяснява и друго често срещано явление при комуникацията с децата в ранна детска възраст. Когато вземете малкото си момиченце от детска градина, то започва да ви обсипва с информация какво са правили през деня. При момченцата обаче в повечето случаи се налага да задавате въпрос след въпрос – какво стана днес, какво правихте, какво се случи после и т.н.

Когато обаче момичетата станат на около 8 години, нещата стават по-сложни. Негативите на това силно желание за комуникация са, че те започват да хабят твърде много енергия в това. Колкото повече растат, толкова по-големи драми може да има около това кой на кого е ядосан или кой какво е казал и т.н. Затова изградете открита комуникация с дъщеря си още докато е малка, така че тя да научи, че може да разчита на вас за съвет.

7 неща, за които родителите грешат

Самоуважение – момичетата го изграждат по-трудно

Развиването на здрава представа за собственото аз е важно за всички деца. Момичетата обаче често стават по-неуверени и несигурни в себе си от момчетата. Причината за това е от една страна е прекалената загриженост и мек подход, който родителите проявяват към момичетата. А от друга склонността им да придават голямо значение на външния си вид, която е най-силно изразена през пубертета. Затова майките трябва да внимават какви послания дават на дъщерите си чрез собственото си тяло като постоянното подлагане на диети или оплакванията пред огледалото как им стои тази или онази дреха.

Училище – в повечето случаи за момчетата е по-трудно

В първите години в училище момчетата изостават от момичетата

В първите години в училище момчетата изостават от момичетата в развиването на прилежност, самоконтрол и езикови умения. Една от областите, в които момичета се справят по-зле в училище от момчетата, са предметите, свързани с пространствените измерения, като геометрията например. Независимо от пола и уменията на децата, е важно родителите да им дават възможност, но не и да ги карат насила, да опитват предизвикателства в различни сфери.

В заключение можем да кажем, че момчетата са по-недисциплинирани и трудни за възпитание в ранните детски години, докато момичетата започват да се превръщат в предизвикателство за родителите в периода преди тийнейджърските години.Добави коментар