Младоженците на обучение

21
Младоженците на обучение

Църквата иска да минават курс преди венчавката

Младоженците да минават кратък курс на обучение преди да се венчаят. Тази стара практика иска да възстанови Светият цинод. Причината - повечето от новобрачните приемали светото тайнство на брака като обикновен ритуал и след това повече не стъпвали в църквата.

Според автора на идеята - отец Василий, младежите все по-трудно пристъпват към решението да създадат семейство и още по-трудно успяват - да го запазят след това, посочва bTV.

„Смятам, че духовенството и църквата трябва да влязат в ролята си на духовен пастир. Не само да идват да се венчаят и да си отиват и повече ние да не ги видим, нека да има начин да им се обясни тази сериозна стъпка”, коментира духовникът.

Църквата държи на сериозния характер на венчавката, но не пренебрегва и празничното естество на събитието. Ако все пак обаче се провалите в брачното начинание, трябва да знаете, че до момента няма отказ за разтрогване на църковен брак. Става, като подадете молба за разтрогване до съответната митрополия и приложите венчалните свидетелства.Добави коментар