Минусите на многодетността

235
Минусите на многодетността

Много деца, много грижи?

Децата са истинското щастие в живота, смятат много хора. Но всяко щастие е субективно и това го прави не толкова лесно за постигане. Преди време ви запознахме с плюсовете на многодетието, а днес решихме да хвърлим поглед върху минусите. Някои от тях може да не са точно минуси, а просто характеристика на обстоятелствата, които се налагат в един дом, изпълнен с много деца!

1. Страда социалната самореализация на жената – в съвременните условия практически е невъзможно да се съвместяват възпитание на три и повече деца с работа и професионално развитие. Ако за едно-две деца е лесно да се наеме детегледачка, за повече от три се налага по-стабилна подкрепа. Освен това дългото отсъствие от работното място могат да направят невъзможно връщането на работа.

2. Честите и многократни бременности могат да отслабят организма на майката. Все пак всеки един плод се храни от тялото на майката, а бременността е свързана и с редица промени в тялото и емоционалното състояние, възможни са и различни усложнения.

3. Ако поредната бременност съвпада с кърменето на предходното дете, ще се наложи преминаване на изкуствено мляко, тъй като стимулацията на зърната можете да доведе до помятане.

4. При много деца родителите често няма как да намерят време за общуване един с друг, а също така и с всяко дете поотделно. Следователно съществува риск от невъзможност за коригиране на поведението на децата навреме.

5. Домашните задължения, които могат да бъдат делегирани на децата, често пречат на нормалното им развитие – там, където трябва да бъде играта, се натрупват прекалено много задължения и отговорни задачи.6. Здравите деца често страдат от недостатъчно внимание към тях. Ако едното дете заболее, грижите логично се насочват предимно към него. Като следствие има риск от заболяване на останалие деца.

7. Дори в семейство с две деца може да избухне ревност. Какво остава в семейство с четири деца?

8. При децата, растящи в голямо семейство, е по-възможно да не бъде изразено осъзнатото собствено „аз”.9. Недостиг на лично пространство – това е един от основните минуси на многодетността. Дори и най-откритият и общителен човек понякога се нуждае от уединение.Коментари

Коментар: 3

Вие сериозно ли?! Кой има право да говори за плюсове и минуси щом става въпрос за деца, създадени с любов и желание?! И кой Ви дава право да съдите и обобщавате живота на хората, ако нямате личен опит или не виждате по-далеч от носа си?! За Ваша информация, имам три деца, които отглеждам без помощта на баби и детегледачки. Към тях имам професия, която упражнявам и странични ангажименти, които ми носят допълнителни доходи. На елементарния въпрос, който ми задават през ден: "Как се справяш?", отговарям с "Както всеки останал човек." Да, не ходя по МОЛове, не губя време във фризьорски салони и не ми остава време за спорт. Да, лишавам се от почивка, мързел, понякога хубава книга, защото имам отговорности. Не, не си оставям децата пред телевизора или компютъра, за да ми е по-лесно. Да, прощавам си, защото и аз бъркам. Обичана жена и майка съм, децата ми имат всичко, щом имат баща си и мен. На Ваше място бих свалила тази... хмммм... статийка, за да не я квалифицирам, ако поне малко уважавате многодетните семейства, както и Вашия собствен труд по работата Ви до тук.

Коментар: 2

Към автора - И ти си прав!

Коментар: 1
Минусите на многодетността

Извинете за въпроса, но кой е автор на тази статия? По- безумни неща не бях чела! Нашето семейство е с 4 деца и мога да Ви уверя, че нищо от казаното по- горе не е вярно. Познавам десетки семейства с повече от две деца, българи, работещи родители и учещи деца. Нищо подобно не се случва, когато децата са повече в едно семейство. Да, майката няма възможност да работи, докатно не поотраснат децата, но какво по- хубаво от това да е до тях, за ги познава и подкрепя!? Не ми казвайте, че домашните задължения на децата са къртовски труд и те цял ден трябва да ги упражняват, че не могат да изразяват собстнвеното си "аз"...пълни глупости.


  • 1

Добави коментар