Международен ден на хумуса

61
Международен ден на хумуса

Той е много популярна храна в Близкия Изток

Не се нуждаем от специален празник, за да отпразнуваме нещо вкусно и популярно, но денят на хумуса заслужава да се спомене, защото се е превърнал в една голяма пиар инициатива. То е ежегодно събитие, което се отбелязва на 13 май и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012 г., съобщават от foodpanda.

На този ден се насърчават хората да ядат хумус сутрин, обед и вечер, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.

Ето и няколко любопитни факти за хумуса. Той е много популярна храна в Близкия Изток. Съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Съдържа фолиева киселина. Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини. От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам. Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците.

Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини. Консумацията на нахут и хумус сред жени дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора. Талията на феновете на тази разядка е 8% по-малко от на другите хора. Подходящ е за диабетици, посочва БГНЕС.Добави коментар