Местят на морето “Софияленд”

250
Местят на морето “Софияленд”

Бургас иска да купи столичните атракции

"Софияленд" се мести на морето. Община Бургас иска да откупи въртележките, люлките и виенските колела от бившия увеселителен парк в столицата, съобщи Дартс нюз. Информацията потвърди Ташо Желев, шеф на дирекция "Общинска собственост" в морския град.

Тепърва архитекти ще правят разчети къде точно може да се вдигне комплексът за забавления - вътре или извън Бургас. Според запознати увеселителният парк ще е близо до морето и ще се казва "Бургасленд". Идеята е атракционите на "Софияленд", които са близо 30 на брой, да се използват по предназначение, вместо да ръждясват. Общината в Бургас може да ги купи от столичното кметство или да ги получи срещу общински терени.

Ако съоръженията не заминат за Бургас, може да се потърси подходящ терен извън София, където да се вдигне нов увеселителен парк, коментира районният кмет на "Лозенец" Прошко Прошков. Най-подходящи били близките села до столицата като Панчарево и Нови искър. Все още има вариант атракционите да бъдат изнесени и продадени в чужбина като играчки втора употреба.

Небостъргачи като кулите близнаци в Ню Йорк ще се издигнат на мястото на "Софияленд". Най-вероятно те ще са два или максимум три на брой. Несъществуващият вече парк няма да е плътно застроен - само на 20% от територията му ще има бизнес сгради. Останалите 80% ще бъдат използвани за спорт и озеленяване.

"Софияленд" беше първият увеселителен парк в България, изграден върху площ от 35 дка. Комплексът отвори врати през 2002 г. и бе затворен през 2006 г., защото не можа да възстанови вложените средства.Добави коментар