Местим часовника

112
Местим часовника

Промяната често се отразява негативно на организма ни

Тази нощ ще спим с мач по-малко. От утре преминаваме на лятно часово време, затова в 3.00 ч. сутринта трябва да преместим стрелките на часовника с час напред.

Загубеният час сън оказва по-голямо въздействие на организма ни, отколкото предполагаме, алармират всяка година учените. Така разстройваме собствения си вътрешен часовник, което често предизвиква умора, главоболие и безсъние или сънливост.

Всъщност тези неразположения се дължат на хормона мелатонин, който подпомага съня и подобрява неговите качества. Неговата секреция е слаба през деня, а се увеличава на тъмно. Така събуждането ни с час по-рано всеки ден води до нарушаване на баланса на организма ни.

Въпреки вредните въздействия от промяната на времето, то е доказало и своите ползи. Всъщност тази система е въведена, за да се спестяват разходите от осветление - увеличава се използването на дневната светлина. Цели се и осигуряване на по-добро съвпадение на светлите часове на деня с тези за работа и училище.

Към астрономическото време ще се върнем отново в 4.00 ч. на 30 октомври, когато ще преместим стрелките на часовника с час назад.Коментари

Коментар: 1

а дали има проучвания как влияе на децата смяната на времето някой днае ли


  • 1

Добави коментар