Местата, които детето ти трябва да види

157
Местата, които детето ти трябва да види

Паметници на славното ни минало

Има места в България, които децата ти задължително трябва да видят. Символи на историческото ни минало и природни чудеса. Ще ги представим в съботната ни поредица "Местата, които детето ти трябва да види". Започваме с пет от паметниците на славното българско минало. Виж кои са те.

Царевец

Главната крепост на Второто българско царство. Запомнила годините на царуване на Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II. Реставрираната крепост, която можем да видим и днес, е изградена през XII век.

Крепостта има три входа, като главният се намира в най-западната част на хълма. В централната е разположен Дворцовият комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа - от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои. Реставрацията на крепостта започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г. - в чест на 1300 години от създаването на българската държава.

При посещението си във Велико Търново непременно трябва да видите и Момината крепост, Трапезица и Арбанаси. Както и спектакълът "Звук и светлина". Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча и звуковите ефекти, проектирани върху стените на Царевец, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на османско владичество, Възраждането, революционното движение и Освобождението на България.Мадарският конник

През 2008 г. българите го избрахме за глобален символ на страната. Той ще бъде изобразен върху първата ни евромонета. Ма̀дарският конник представлява изсечен в скалите барелеф на 23 метра височина от основата на отвесна скала. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Намира се на 20 км от Шумен.

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г. Част е от Националния историко-археологически резарват „Мадара“.Старинен Несебър

Полуостровът на Несебър - древният град Месембрия, наречен през късното средновековие Месемврия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Градът за пръв път става част от българската държава през 812 г., когато хан Крум го щурмува и завладява, и славяни и българи се заселват тук. Несебър, както славяните нарекли града, остава в български ръце за дълъг период, по време на царуването на цар Симеон Велики. Пристанището на Несебър в миналото е главен външнотърговски център на Черно море.

Днес в старата част на града има около 42 църкви - по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани. Символ на Несебър е старата мелница на града, която е на входа на стария град. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните му паметници са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.Асеновата крепост

Представлява средновековна крепост в Родопите, на 2 км от Асеноград. Съществувала е още по времето на траките, във Византийската империя охранява вратата на Беломорския проход. Притежавала е собствена армия и администрация.

Крепостта е наречена на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването й. През този период е построена и църквата „Света Богородица Петричка“, която днес е единствената изцяло запазена сграда.

Рилският манастир

Най-големият манастир в България се намира в близост до Благоевград. Основан е през Х век от Св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Обхваща територия от 8800 кв. м, от които 5500 кв. м застроена площ. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.

Още с основаването си манастирът става книжовно и просветно средище. Голяма педагогическа дейност в него развива Неофит Рилски. Светата обител е давала подслон на Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и други. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимки: Уикипедия

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1
хубави места

Всеки по своему.За мен 1 ТРИГРАДСКОТО ЖДРЕЛО КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ КОВАЧЕВИЦА МАДАРА РИЛСКИ МАНАСТИР


  • 1

Добави коментар