Майки на протест

66
Майки на протест

Срещу системното обгазяване на Кърджали

На протестен митинг в централния градски парк на Кърджали десетки майки за втори път казаха „Не” на системното обгазяване на града с отровен серен диоксид от Оловно- цинковия комплекс.

Само през първото тримесечие областният център и околните села са били вече обгазявани 25 пъти или с един повече от допустимото в рамките на една година, припомни говорителят на Комитета за спасение на Кърджали Маргарита Бочукова, цитирана от dariknews.bg.

Пред майки и граждани тя прочете изявление на гражданската организация. В него се настоява пред премиера Бойко Борисов при предстоящото посещение на президента на Бразилия Дилма Русеф у нас той да подкрепи идеята на бразилска компания да изгради завод в Кърджали и по този начин д се компенсира предстоящото уволнение на стотици металурзи от ОЦК.

Комитетът предлага на кмета на общината Хасан Азис да бъде даден ход на проект за изграждането на тролейбусен транспорт, който да замени сегашния автобусен.

Настоява се още министър Нона Караджова да не приеме искането от страна на ръководството на ОЦК за още 18 наднормени обгазявания на региона, отбелязва БТА.

Участниците в митинга решиха да протестират всяка неделя на същото място до решаването на най-сериозния екологичен проблем за Кърджали и околните селища.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар