Майчинските се топят

56
Майчинските се топят

Месечното обезщетение е намаляло средно с 22 лв.

С 22 лв. е намаляло средното месечно обезщетение за майчинство. Това се вижда от справка в Националния осигурителен институт. През януари 2012 г. сумата е била 391 лв., а година по-рано - 413 лв.

Сметката показва, че през първия месец на тази година за периода на т.нар. скъпо платено майчинство, който е първата година след раждането на детето, жените са получавали средно по 13 лв. на ден, за да гледат децата си, съобщи вестник "Труд".

Основната причина за неусетното намаляване на обезщетението е, че през последните 2 години ГЕРБ на два пъти увеличи периода, от който се изчислява неговият размер. До края на 2010 г. сумата беше 90% от дохода за последните 12 месеца. От 2011 г. периодът беше удължен на 18 месеца, а от началото на 2012 г. - на 24 месеца.

Целта на удължаването беше да се предотвратят случаите, при които жените започват да се осигуряват върху по-висок доход, след като разберат, че са бременни. При въвеждането на промените управляващите обясняваха, че майките, които не са злоупотребявали, няма да бъдат ощетени.Най-потърпевши от поправките обаче са жените, започнали да работят преди по-малко от 2 години. При тях обезщетението за недостигащите месеци се пресмята върху минималната заплата (270 лв.), което значително намалява сумата.

Справката на НОИ показва, че средното обезщетение за безработица през януари е било 251 лв. , а за болничен - 137 лв. И при двете има леко намаление спрямо година по-рано. С 12,3 млн. лв. по-малко спрямо заложеното в бюджета са били и разходите за пенсии.

За първи път от доста години осигурителният институт отчита преизпълнение на приходите с 9 млн. лв. Това се дължи на намаляването на размера им в осигурителния бюджет с около 300 млн. лв. спрямо миналата година.Коментари

Коментар: 3

Kakvo da kajeme jenite s po 2 ili 3 deca!!!!! Parite sa sashtite a gledam 2 deca s tqh (bliznaci)! Tova si e chista proba podigravka!

Коментар: 2

Аз съм една от ощетените! Започнах работа 23 месеца преди да изляза в майчинство- фирмата, в която работех осигуряваше всичките си служители на пълната заплата. Преди това бях 2 месеца на борсата! А освен това и първите няколко месеца бях на малко по-ниска заплата! Какво съм виновна, че съм била без работа и след това на нещо като изпитателен срок! Според мен беше трудно да се злоупотреби и когато беше 18 месеца- как ще прецениш кога ще забременееш, та да започнеш да се осигуряваш на повече пари! Този закон не ощетява тези, които злоупотребяват, а такива като мен, които са били без работа в даден момент!

Коментар: 1
...

Bokluci mrusni, ina4e ciganite mogat da gi osigorqvat i da im davat postoqnno pomo6ti

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар