Любопитни факти за Земята

202
Любопитни факти за Земята

Днес отбелязваме Денят на Земята

На 22 април отбелязваме Деня на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник, почитан от над половин милиард души. Днес ние призоваваме за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата. Вижте няколко интересни факта за Земята, които, надяваме се, ще ни насърчат да я пазим по-добре.

Земята се е формирала преди около 4,54 милиарда години. Тя се състои от 32,4% желязо, 28,2% кислород, 17,2% силиций, 15,9% магнезий и 6,3% други вещества.

Най-ниската точка на повърхността е Мъртво море − 392 метра. Най-високата точка е връх Еверест - 8 848 м.

Слънчевите лъчи доставят за един час толкова енергия, колкото цялото население на Земята консумира за една година. Те достигат до повърхността на планетата ни за 8 минути и 3 секунди.Съвсем скоро населението на Земята прехвърли седем милиарда души. Всеки ден се раждат по 200 хиляди деца.

Най-опасното животно на Земята е обикновената муха. Кацайки по отпадъци и фекалии, тя пренася повече зарази, от което и да е друго животно.

Едва през 1992 г. Ватиканът официално признава, че Земята не е неподвижна, а се върти около Слънцето.

На Земята средно се падат по 2,59 деца на една майка.Скоростта на въртене на земята около остта й постоянно спада. След милиони години един ден ще трае само 27 часа.

Очаква се Земята да е обитаема поне още 500 млн. години. Не трябва да забравяме, че тя не е наша - взели сме я назаем от децата си.Коментари

Коментар: 1

от този сайт не може да се копира и след това поставя на нужното място, а това е голям проблем за такъв хубав сайт!!! Моля оправете го!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  • 1

Добави коментар