Лятото започва сега

97
Лятото започва сега

Точно в 20.16 днес

Лятото започва точно....сега! В 20.16 часа на днешния 21 юни сменяме сезоните и започва астрономическото лято. За северното полукълбо това е най-дългият ден, като продължителността му за нашите географски ширини е 15 часа и 20 минути.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, като започва с лятното слънцестоене - около 21-22 юни, в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, припомня Нова телевизия.

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

През лятото Северното или Южното полукълба са максимално наклонени към слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация.

Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжности.Добави коментар