Лятно четиво от криминален писател на всички времена

102
Лятно четиво от криминален писател на всички времена

"Остани" подмамва от първата страница, за да те шокира при прочита на последната

„Остани“ легитимира Коубън като майстор на „битовия“ ужас. Меган е типичната американска майка и домакиня, а Рей е принуден да си изкарва хляба като папарак. Пътят им се пресича с този на детектив Брум, който продължава да се занимава със случай, отдавна пратен в забвение и обявен за „студен”. Всеки от тримата води живот, какъвто никога не е искал, и крие тайни, за които и най-близките му хора не подозират. Отегчени от предвидимостта на балансираното ежедневие в предградията, те изведнъж се изправят лице в лице с тъмната страна на американската мечта.

И в този роман авторът жонглира със ситуациите толкова ловко, че до последната страница мистерията, която е възелът на повествованието му, остава непокътната. Семейството обикновено заема централна роля в трилърите му – може би защото точно то е онази „клетка на обществото“, в която човешките взаимоотношения са най-наситени и най-ярко могат да отразят емоционалните тенденции и проблеми на нашето общество.

Харлан Коубън е роден през 1962 г. в Ню Джърси, САЩ. В актива си има образцови психологически трилъри, за чийто успех свидетелства поредица от литературни отличия – Коубън е първият писател, носител едновременно на три от най-значимите награди за криминална литература – „Едгар“, „Шеймъс“ и „Антъни“. Името му фигурира в списъка на 50-те най-велики криминални писатели на всички времена. На 15 март 2011 година той получи Медала на Париж, който се връчва в знак на висока почит към артисти със специален принос към културата на международно ниво.

Други книги на Коубън, преведени на български, са: „Господари на нощта“, „Не казвай на никого“, „Само един поглед“, „Под прикритие“, „Погрешен удар“, „Гората“, „Няма втори шанс“, „Дръж се здраво“. „Изгубена завинаги“ е вторият му роман след „Дръж се здраво“, изкачил се на първо място в най-престижната селекция на Съединените щати – класацията на бестселърите на вестник „Ню Йорк Таймс“.

Самият Дан Браун, автор на „Шифърът на Леонардо“, се изказва изключително ласкаво за стила на Коубън: Харлан Коубън те подмамва от първата страница, за да те шокира при прочита на последната.Добави коментар