Купуваме повече книги

71
Купуваме повече книги

Връща се интересът към четенето

В България книгите поскъпват. Причините - по-малко тиражи, но ненамаляващ брой на издаваните заглавия. В същото време българите, които си купуват книги, са се увеличили с 4 на сто, в сравнение с предишни години, съобщи bTV.

Хубавата книга е като старото вино - става все по-ценна и скъпа с годините. Въпреки това 30% от българите признават, че или не са чели никога, или са прочели 2-3 книги през живота си. Кризата намали продажбите с 15-20 на сто и свали тиражите.

Разходите за създаването на една книга за страниране, редакция, дизайн обаче не намаляват. В момента най-търсени са книгите до 10 лева. Средната цена на покупка в книжарница е паднала от 20 лева в предишни години до 14 в момента.

Най-търсени са психологическите романи и хуморът. Истинските книгомани признават, че няма скъпа книга и цената не влияе при избор им на четиво. Българските автори вече са не по-малко търсени от чуждите. А търговците са доволни, че книгата отново се завръща като най-любима покупка за подарък.Добави коментар