Кукумявките страдат

1242
Кукумявките страдат

... от човешкото суеверие

Кукумявките са прелестни и непознати създания, които страдат незаслужено заради човешките суеверия. Това твърдят природозащитниците от Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.

Суеверията щяха да са смешни, ако не бяха причина за смъртта на толкова голям брой невинни птици, отблязват от спасителния център. Според специалистите разрушаването на гнезда от суеверни хора е една от най-честите причини за страданието на птиците.

Неволно избутване на птичетата от други кукумявчета в гнездото е друга причина за постъпването им в Спасителния център. Има период в годината, когато за лечение идват по няколко бебета-кукумявки на ден или цели люпила, информират природозащитниците.

По принцип тези птици не обичат много човешкото внимание, но помежду си са неподозирано нежни, издават свирукащи звуци, гушкат се една в друга и се пощят, наблюдават експертите.

В „бебешката“ стая на спасителния център малките пухени птичета, борбени и непокорни, самоотвержено бранят правото си на уединение. Част от тях са тихи и добродушни и обичат някой да ги чеше, твърдят още специалистите.Добави коментар