Кукери, песни и танци в Борисовата градина

102
Кукери, песни и танци в Борисовата градина

Елате на фестивала "Живо наследство"

Знаете ли какво е зунка? Чували ли сте песните на банатските българи? Гледали ли сте танц на каракачани? Можете ли да направите кукла от царевична шума, а да изплетете чорапи? Ако искате да видите, чуете или самите вие да станете част от оживелите традиции – елате на фестивал.

Над 450 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследство”, ще покажат на жителите и гостите на София, това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал, наречен „Живо наследство”.

Kолоритни кукерски обичаи, обредният фолклор на банатските българи, танците на капанците, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 22 април от 13:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София . Организатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”.Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да си направят зунки, да си изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да посвирят на зурна, да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.

Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири, съобщи hotnews.bg.

Фестивалът представя 28-те инициативи от програма „Живо наследство” на ФРГИ. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.Добави коментар