Кучетата ги боли за нас

130
Кучетата ги боли за нас

Те са съпричастни с болката дори и на непознати

Кучетата реагират на човешките емоции, установиха британски учени. Стопаните на джавкащите любимци ще потвърдят, че в момент на силни емоции, техният четириног приятел винаги ще им се притече на помощ, за да ги утеши.

Неотдавна стана известно, че това съчувствие се разпространява не само върху собствениците, но и върху непознати. Учените смятат, че това е естествен процес за кучетата – да помогнат на човека в беда. Когато той плаче, повечето лаещи любимци се приближават до него, за да му вдъхнат увереност и комфорт.

В Лондонския университет беше осъществен научен експеримент, за да се докаже този факт. Анализирано бе поведението на 18 кучета от различни породи в компанията на техните стопани, а след това и с чужди хора. Всички кучета, с изключение на три, се отишли до непознатия, за да го успокоят.

Дженифър Майър смята, че причината за това се крие в сложно устроената психика на кучетата. "Кучетата реагират на емоциите на човека, а не на собствените си нужди", каза тя, цитирана от БГНЕС.Добави коментар