Кръщенето

20484
Кръщенето

Традициите, кръстникът и подаръците

Кръщенето е първото важно събитие в живота на детето. И още по-вълнуващ момент във вашия, защото мъникът може и да не осъзнава какво му се случва, но мами и тати затова са там - след години да му разкажат. В България кръщенето е свързано със сериозна традиция.

Неслучайно в анкетата на dete.bg на въпроса "Ще кръщавате ли детето си?" 48% отговарят, че предвиждат кръщене, а 42% вече са провели церемонията. За 7% от родителите по-добър вариант е да позволят на детето си да избере дали да бъде кръстено, когато порасне. Едва 3% дават отговор, че не са вярващи и няма да организират кръщене.

Ако сте решили да кръстите детето си, трябва да знаете, че събитието изисква сериозна подготовка. Дори и да е в тесен семеен кръг, има задължителни традиции и ритуали, които трябва да се спазят. Вижте кои са.

Традициите

Светото кръщение представлява приветстване на детето във вярата. То се извършва от свещенник в църква. По време на церемонията той миропомазва детето, като прави малки кръстове на челото, гърдите и ръцете му с осветен елей. Така осветява ума, чувствата и волята му. След това детето се потапя три път в купел с вода - в името на Отца, Сина и Светия Дух. Така се изчиства от греховете на родителите си.

Церемонията продължава с подсушаването му с бяла кърпа - символ на вече опростените му грехове. След това всички участници в ритуала обикалят купела три пъти за съединението на детето с вярата. Свещенникът отрязва кичур от косата му, защото той вече е раб Божии. В края на ритуала на детето се поставя кръстчето - символ на религията, към която принадлежи.

Не забравяйте, че всички присъстващи трябва да държат запалени свещи. На кръщелника се носи предварително подготвена специално украсена свещ, която можете да купите от сватбените магазини. 

Облеклото

Според традицията детето трябва да е облечено в бяло или поне част от облеклото му да е в този цвят. Предлагат се и специални костюми за ритуала, които са строги официални. Много родители обаче не спазват това - по-практично е да подготвите нещо, което мъникът ще може да носи и в бъдеще. Не забравяйте - дрехите след ритуала трябва да бъдат избрани от кръстника, така че ако имате специални изисквания, е добре да ги споделите с него.

Кръстникът

Най-важното решение, което ще вземете, е изборът на кръстник. Това е човекът, който играе ролята на ангел-пазител за детето. Орисва го с име, но и със съдба в живота. Според традицията кръстник става кумът на семейството, но в днешни дни това не е задължително. Можете да изберете ваш близък или роднина, за когото смятате, че е добър човек и детето ви ще може да разчита на него.

Подаръците

Според традицията кръстникът трябва да подари на кръщелника златно или сребърно кръстче - символ на новоприетата вяра. Освен това детето се облича в нови дрехи след церемонията, които също са задължение на кръстника. Както и бялата кърпа, която играе важна роля в церемонията. На кръстика се подарява риза - с благодарности, че е дал име на детето.

Най-близките на мъника обикновено също подаряват златни или сребърни украшения. Не забравяйте обаче, че нищо от това не е задължително, така че можете да оставите гостите сами да изберат подаръците, или пък да им подскажете от какво имате нужда.

Партито

В миналото кръщенето е било следващото по-важност събитие след сватбата. И гостите са били стотици. Днес повечето родители канят най-близките, а пък други дори отиват в църквата единствено с кръстника. Въпрос на личен избор, но не на последно място и на финансови възможности.Добави коментар