Кой как се жени

151
Кой как се жени

Традицията повелява...

Навремето в Англия при излизане от църквата сватбарите са замеряли младоженците с обувки. Смятало се е, че това носи късмет. Днес, за щастие, този обичай вече е отшумял. Което не означава, че на абсурдните традиции е сложен край. За това кой как се жени разказва Дойче Веле.

Жартиерът

Стар английски обичай повелява в деня на сватбата булката да носи нещо старо, нещо назаем и нещо синьо. Син е най-често жартиерът на булката. Този цвят символизира верността.

Обувки и пари

В Германия булката купува обувките си сама - със спестени монети. Този обичай символизира пестеливостта на жената. В България пък младоженецът слага банкноти в обувката на любимата си, когато тя твърди, че обувката й е голяма. Женихът слага пари дотогава, докато булката каже, че обувката вече й е по мярка.

Да трошим чинии

В Германия от край време съществува и тази традиция: вечерта преди сватбата младоженците чупят порцеланови съдове. Смята се, че това гони злите духове. Булката и младоженецът трябва накрая заедно да съберат парчетата.

Оризът

В много страни по света на излизане от църквата гостите хвърлят по младото семейство ориз. Оризът е символ на плодородие.

Да вдигнем аларма!

Обичаят да се завързват консервени кутии на колата на младоженците произхожда от времето на Тюдорите в Англия. Смятало се е, че ако някой успее да улучи каляската, така че да предизвика шум, късметът ще е постоянен спътник на младото семейство. Днес източници на шум са главно клаксоните и тенекиените кутийки, завързани за колите - тези обичаи са свързани и с прогонването на зли духове.

Булката беглец

В Германия булката често бива "отвличана" от приятели на младоженеца - най-често в кварталната кръчма. Женихът трябва да побърза, защото, за да освободи любимата си, той трябва да плати сметката на "похитителите".

Воалът

Булчинският воал предпазва булката от зли духове и е символ на тайнственост. Във времената, когато браковете са се уреждали предварително, лицето на доведената булка е трябвало да остане покрито, докато младоженецът не даде съгласието си за женитбата.

Момче или момиче

В България булката рита менче с вода, като в него има обикновено 2 цвята на бял и червен карамфил - белият за момче, червеният за момиче. Вярва се, че който цвят излезе по-напред, такова ще бъде първото дете. След това свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, като медът е символ на сладкия животът, а солта - на солените и горчиви моменти.

Като по вода

Стар български обичай повелява майката на булката да излее вода пред колата на младоженците. Смята се, че това носи щастие и че така на младата двойка ще й върви като по вода. Някои смятат, че дъждът по време на сватбата също е символ на късмет.

Бой за букета

Според обичая при хвърлянето на булчинския букет зад младоженката се събират всички неомъжени гостенки на сватбата. Която хване цветята, ще бъде следващата булка. Обичаят идва от САЩ, но междувременно е приет в много части на света.

Без перли

Някои по-суеверни жени са убедени, че булката не бива да носи перлени бижута, тъй като тези украшения били символ на сълзите и носели нещастие.

Да си булка в Косово

В Косово по време на сватбената церемония лицето на булката се оцветява с бои. Според повелята това прогонва злите духове и носи късмет на младоженците.

Полски страсти

При поляците сватбата може да продължи до три дни. През последната нощ се състои най-важният обичай - майката на булката снема булото й, а някоя омъжена жена слага сватбена шапка на младоженката, символизираща прехода към семейния живот. В Полша сватбената шапка винаги се е смятала за специален аксесоар: носела се е на църква и празници, както и при смърт и погребение.

Румънски песимизъм

Според стара румънска традиция в навечерието на сватбения ден се изработват сватбено знаме и специален сватбен венец. В деня на венчавката, докато булката облича роклята си, нейни приятелки пеят песни за края на безгрижния и началото на трудния живот на омъжена жена...

Ромски обичаи

При ромите сватбата продължава три дни. На първия ден младоженците сключват общински брак, на втория - отиват на ресторант. На третия ден роднините на младоженеца завеждат булката в бащината къща, за да си измие косата. Младото семейство трябва да живее поне една година съвместно с родителите на младоженеца, за да може булката да възприеме навиците на новото си семейство.

Суеверия

Според българските баби, когато булката е вече облечена и се наложи да й се пришива нещо, тя трябва да захапе един конец и да не говори, за да не й се "зашие" късметът. В много страни по света пък е прието, че в нощта преди сватбата младоженците трябва да спят на различни места и да не се виждат до началото на церемонията.

Датите

01.01.01, 02.02.02... 6.06.06, 09.09.09 - при подобни дати напливът за женитби е голям. Тази година подобен бум имаше на 11.11.11.

Модерно

Да си кажеш "да" под вода не е традиция, но пък напоследък "мокрите" сватби стават все по-популярни. Търсачите на силни усещания могат да си кажат съдбовното "да" и при взаимно скачане с бънджи например.Коментари

Коментар: 1

Само да вметна, че обичая за ритане на менчета не е български и не е стар, а е измислен от кръчмарите, за да е по-интересно за гостите по сватбите, изобщо традиционната българска сватба има много регионални особености и няма нищо общо с това. което е днес. И за да ви шашна ще кажа, че в голямата си част бълагрската медерна сватба е като огледален образ на традиционната циганска(не ромска) сватба.


  • 1

Добави коментар