Котките и кучетата ни правят щастливи

267
Котките и кучетата ни правят щастливи

Физическият контакт може да направи човек по-спокоен и щастлив, като понякога за това е достатъчно леко докосване, например галене на котка или куче

Физическият контакт може да направи човек по-спокоен и щастлив, като понякога за това е достатъчно леко докосване, например галене на котка или куче, пише в. "Дагенс нюхетер", позовавайки се на шведска неврофизиоложка.

Хелена Беклунд Васлинг напомня, че усещането за допир е изключително важно за хората. В своя научна публикация специалистката обяснява, че играта с домашен любимец - котка или куче, може да окаже успокояващ ефект в различни ситуации.

Положителната реакция след игра с домашни питомци възниква в резултат на отделянето на окситоцин, известен като хормон на щастието. Васлинг също така обръща внимание на разликата между галенето на истински животни и плюшени играчки.

"Това е свързано с дишане, топлина - някакъв вид отговор, който човек получава. Приятно е, когато някой позволява да бъде гален, като същевременно показва, че му харесва", отбелязва неврофизиоложката, цитирана от БТА.

Добави коментар