Комфортна среда у дома през зимата

399
Комфортна среда у дома през зимата

Бебето прекарва много време вкъщи - да подобрим средата

През зимата майките и бебетата прекарват почти цялото си време вкъщи. Навън е студено, а големите помещения, в които се струпват много хора, не са подходящи не само за бебетата, но и за малките деца.

Стоенето вкъщи, освен че ни носи скука, не се отразява добре и на здравето ни. Помещенията у дома, особено през зимата, не са особено богати на кислород. Да не говорим за слънчевата светлина, която ни липсва - основно заради безценния витамин Д.

Как да направим домашната среда по-малко вредна за бебето? Ето няколко изпитани начина.

Да влезе въздух
Ежедневното проветряване е задължително. Всяко помещение трябва да остане с отворени прозорци поне по половин час на ден. Ако навън е много студено, може да съкратите това време най-малко на десет минути. През този период преместете бебето в друга стая. Задължително проветрявайте преди и след сън.Да овлажним въздуха
Отоплителните тела изсушават въздуха у дома. Той пък изсушава лигавицата на носа и това способства през нея да минават повече вируси и бактерии. Използвайте специални овлажнители за въздух, които чувствително ще повишат влажността. Добре е те да имат и влагомер, който показва кога е достатъчно.

Да избегнем влагата
Въпреки че сухият въздух изобщо не е подходящ, прекомерната влага също е вредна. Не само за бебето, но и за вас. Възможно е да се образува мухъл, който предизвиква сериозни алергични реакции. Астмата също може да е последица от дългите часове, прекарани във влажна среда.

Сушенето на дрехи по печки и радиатори е грешка на всички майки. И в повечето случаи просто нямаме избор - навън дрехите не могат да се изсушат, а бебето не може да ходи голо.

Въпреки че температурите са минусови, проснете прането навън поне за няколко часа. Така част от водата ще се е изпарила, когато го приберете. Нека то да се суши в помещение, в което бебето не спи. Ако имате вариант това да става в банята или пък в килера - чудесно.Не на ароматизаторите
Обикновено домашните ароматизатори са с много натрапчива миризма. Ако имате такъв вкъщи и вече не го усещате, значи е време да го изхвърлите. Заради това, че сте свикнали с миризмата, много възможно е да не можете да прецените кога въздухът е прекалено наситен с него. А това дразни нежното бебешко обоняние и може да предизвика алергия. Можете да върнете ароматизатора през лятото, когато прозорците са широко отворени и прекарвате повече време навън.Добави коментар