Комарите хапят според кръвната група

1026
Комарите хапят според кръвната група

Женските определят по специален принцип жертвата си

Някои хора просто не могат да се отърват от комарите дори вкъщи, а други си ходят спокойно сред природата и по никакъв начин не биват хапани от тези насекоми – нито по ръцете, нито по краката Оказва се, че има специален принцип, по който женските комари определят кой ще бъде следващата им жертва.

Въпросът защо кръвта на някои хора се харесва повече на комарите отколкото на други е тема за размисъл не само на обикновените хора, но и на учените. Благодарение на множество проучвания и наблюдения обаче група от експерти успяха да разрешат тази загадка. Факт е, че тези насекоми обичат да хапят хора от определена кръвна група.

Всяка кръвна група всъщност се отличава с химическия си състав. Например в група А липсват някои антиени, а в група Б напротив, присъства специален протеин. В хода на експеримента учените проверяват към хората от коя кръвна група комарите се насочват най-често и има ли такава, която игнорират.Най-привлекателни за комарите са хората, носители на кръвна група А, посочва вестник Стандарт. Тези доброволци в експеримента са били ухапани многократно навсякъде. Учените са стигнали до заключението, че това се дължи на специалната консистенция на кръвта, чиято промяна се влияе от липсата на протеини, както и от гладката повърхност на червените кръвни клетки.

Кръвна група Б е на второ място. Освен това комарите много обичат хора с отрицателен резус-фактор, както и с положителен но по-рядко ги хапят. Хората с кръв от останалите групи имат доста повече късмет и комарите обикновено ги пропускат.

Това обаче не е единственото нещо, което може да привлече комарите. Експертите стигнаха до заключението, че комарите могат да усетят миризмата на пот от повече от километър и да летят към нея. Освен това, колкото повече върглероден диоксид изпуска човек, толкова по-голям е рискът той да бъде ухапан от тези насекоми. Не е чудно, че комарите хапят хората главно през нощта, докато те спят.

Добави коментар