Колкото повече, толкова повече

287
Колкото повече, толкова повече

Или как са се родили великите детски романи

Винаги сме обичали хубавите истории, особено ако те са скрити между страниците на едни от най-популярните детски книги в света. Омагьосани светове, интересни герои с невероятни способности – всичко това е част от детството на всеки един от нас, но малцина се замислят какво точно е вдъхновило герои като Мечо Пух и Алиса.

Всъщност, детските класики крият много повече от това, което си мислим. Благодарение на сайта Flavorwire ви разкриваме какво е довело до създаването на някои от най-великите истории за деца.

"Мечо Пух"

Вдъхновението на А. А. Милн за създаването на говорещите животни в гората идва от колекцията плюшени играчки на сина му, чието име, всъщност, е Кристофър Робин Милн. Мечо Пух бил мечето, което малкият Кристофър получил за първия си рожден ден, припомня ТВ 7.

Цялата тази популярност не се оказала особено полезна на сина на писателя. "Баща ми постигна всичко това, като се възползва от хубавото ми име и ме остави с нищо друго, освен празната слава от това, че съм му син", обяснява Кристофър. В крайна сметка, след доста години той се примирил с наследството, което му оставил баща му."Хари Потър"

Един ден през 1990 г. все още бедната и никому неизвестна писателка Джоан Роулинг взела влак от Манчестър до Лондон. Авторката планирала да се премести в Манчестър заедно с приятеля си. По време на пътуването тя си представяла различни неща и неочаквано идеята се появила в главата ѝ – история за малко чернокосо момче с очила.

Единственият проблем се оказал, че Роулинг нямала в себе си химикал, за да запише идеите си. Така че тя прекарала остатъка от пътуването си в доразвиване на историята. Малко по-късно същата нощ тя започнала да работи по това, което днес познаваме като "Хари Потър и философския камък".

"Алиса в Страната на чудесата"

Множество читатели са се занимавали с присъствието на странни гъби и пушещи лули гъсеници в "Алиса в Страната на чудесата" и са се чудили дали Луис Карол не е бил повлиян от някои забранени вещества. Съществуват не една и две теории, че светът на Алиса се е родил под влияние на психоделичните преживявания на Карол. Все още обаче не е доказано, че някоя от тях е вярна.

Едно е сигурно, "Алиса в Страната на чудесата" започва с историите, които Карол разказвал на Алис Лидъл, младо момиче, с което той бил много близък."Малкият принц"

Историята на "Малкият принц" започва малко преди това – през 1943 г., докато Антоан дьо Сент-Екзюпери и неговият навигатор пътували със самолет от Сайгон до Париж. Самолетът им се разбил и те останали в пустинята в продължение на четири дни. Халюцинациите на писателя, породени от жегата, се оказали достатъчни, за да се роди прочутият герой, любим на малки и големи.

"Магьосникът от Оз"

Лиман Франк Баум описва "Магьосникът от Оз" като "американска приказка", но всъщност зад нея стоят доста по-неприятни неща. Няколко от фантастичните герои (най-вече плашилото) са вдъхновени от ужасните кошмари, които писателят имал като дете. Самият Магьосник е приказният образ на Джон Рокфелер.Добави коментар