Колко струва детето през първите две години?

207
Колко струва детето през първите две години?

Много от младите родители едва свързват двата края

Животът в София е всичко друго, но не и евтин. И докато това напълно се оправдава с наличието на възможности за работа и по-високи средни доходи, в сравнение с останалите по-големи и средно-големи градове, то появата на нов член на семейството може сериозно да промени нещата.

И докато едно младо семейство е съумявало да покрива разходите си за квартира или ипотечен кредит, докато и двамата родители са работили, то при необходимостта от отпадането на дохода на един от тях ситуацията може да се промени значително.

Проблемът, разбира се, идва до голяма степен от факта, че 90% от работещите се осигуряват не на това, което реално получават, посочва profit.bg.

Като към това прибавим и факта, че законовите изисквания са за 18 месеца назад вземане на осигурителния доход при определяне на размера на майчинството, то опциите за по-голямо майчинство с осигуряване върху по-висок доход (което бе масова практика преди година) по време на бременността отпадат.

В допълнение, като прибавим факта, че майчинството е 80% от осигурителния доход, то семейният доход през първата година от майчинството пада значително, а постоянните разходи си остават.Въпросът става още по-критичен след първата година, когато майчинството пада до една работна заплата, а детето все още не е достатъчно голямо дори за ясла.

В крайна сметка, за да се върне майката на работа, то в най-добрия случай е необходима гледачка, поне до навършване на определена възраст за ясла.

При цени на подобен род услуги от около 700 лева в София и отпадане на майчинството (ако се тръгне на работа), то при заплата от 950 лева е същото майката да стои и да гледа детето си вкъщи, като това да ходи на работа, без да се отчитат плюсовите от това сам да гледаш детето си.

До търсенето на вариант с гледачка може да се прибегне и поради факта, че често свободни места за държавни ясли няма, а частните също са при цени около посочената.

Ако подходим по друг начин въз основа на доходите на едно семейство, то нещата изглеждат горе-долу така. Едно младо семейство от двама работещи с доходи от по 1000 лева, които са успявали да покриват разходите си за съществуване с квартирата и всички останали съпътстващи такива, без да пестят, може да изпаднат в сериозно затруднение през първите две години.

В случай, че майката е била осигурявана на половината от реалния си доход, което е относително добър вариант, то това, което тя ще получава през първата година след раждането, както и 40 дни преди това, е в размер на 400 лева.

През втората година и при положение, че доходът от 1000 лева не е достатъчен за заместване на алтернативните разходи за гледане на детето между първата и втората година, то майчинството пада до 270 лева.Така реалният доход на семейството през първите две години пада с около 16 000 лева от загубата на единия родител като допринасящ за семейния бюджет. Към това трябва да се добавят и първоначалните разходи, свързани с раждането и обзавеждането на стаята с всичко необходимо за бебето, което, в най-добрия случай, е около 2-3 000 лева.

И акот добавим и текущи разходи за новия член на семейството по около 300 лева на месец (без да се включват някакви по-значими покупки), то сумата за първите две години набъбва с още 7 200.

Или едно домакинство, което горе-долу е свързвало двата края и почти не е успявало да спестява в София, ще трябва, най-грубо казано, да разполага със сумата от 26 000 лева за отглеждане на своето дете през следващите две години.

Така опциите пред едно младо семейство не са особено много - или работещият член на семейството трябва да повиши дохода си два пъти, или да се свият значително разходите, предшестващи появата на новия му член.Коментари

Коментар: 5

Но в това отношение сме по добре от доста други държави. В Испания им дават 4 месеца майчинство след това проблема си е твой. В Холандия са 10 седмици като ти си избираш дали преди раждане или след раждане.

Коментар: 4

Но в това отношение сме по добре от доста други държави. В Испания им дават 4 месеца майчинство след това проблема си е твой. В Холандия са 10 седмици като ти си избираш дали преди раждане или след раждане.

Коментар: 3

е какво следва?....Стигаш до въпроса , колкото и грубо да звучи ... За какво ни трябваше?, но само си говорим както пише Дарина, полза никаква и все пак дано имаш късмета да родиш здраво дете и да оцелееш след като родиш, че в сегашно време това си е КЪСМЕТ и то голям КЪСМЕТ.

Коментар: 2

Много точно казано, но какво като само си го говорим? Някакви предложения за промяна на нещата?

Коментар: 1

Mnogo okurajava6to,no tova e istinata v BG :((((((


  • 1

Добави коментар