Колко от заразените с COVID-19 губят обоняние и вкус?

1502
Колко от заразените с COVID-19 губят обоняние и вкус?

Ако нямаме висока температура, но сме загубили обоняние и вкус, трябва внимателно да се отнесем към здравословното си състояние

Около 75-80 процента от хората, заразени с COVID-19, загубват своето обоняние и вкус, което обикновено трае от 3 до 4 седмици.

Специалистите предупреждават, че този симптом може да свидетелства и за други заболявания. Всеки вирус, особено вирусът на грипа, може да предизвика подобна симптоматика. Но тя много по-често - в 75-80 процента от случаите, се среща при COVID-19. При грипа и острите респираторни заболявания този признак се проявява многократно по-рядко, заявява специалист в областта.

Способ за самостоятелното ускоряване на възстановяване на обонянието в случай на коронавирусна инфекция не е открит. Специалистите съветват да се търси лекарска помощ и то след оздравяването.

Ако нямаме висока температура, но сме загубили обоняние и вкус, трябва внимателно да се отнесем към здравословното си състояние. Това често е признак за наличието на коронавируса и пациентът трябва да реагира като при COVID-19 инфекция. Трябва да се направят тестове и да се премине към самоизолация.

Добави коментар