Колко опасни са електронните цигари и наргилетата?

184
Колко опасни са електронните цигари и наргилетата?

В момента в България има около 2.1 млн. активни пушачи

Какво се съдържа в тютюна за наргиле и в никотиновите течности за електронни цигари? Наргилетата и електронните цигари не са никак безопасни за здравето, както вероятно се заблуждават мнозина.

В момента в България има около 2.1 млн. активни пушачи, а все повече търсят и модерни заместители на цигарите - наргилета и електронни цигари. Държавата обаче е на път да забрани наргилетата в заведенията по подобие на правилата, които вече съществуват за цигарите и тютюневия дим. В същото време т.нар. "водни лули" стават все по-модерни, особени сред младежите.

Според Световната здравна организация (СЗО) един час пушене на наргиле е равно на 100 изпушени цигари по обем вдишан дим, посочва Дарик радио. И докато една цигара се пуши за 3-4 минути, пушенето на наргиле трае между 20 и 80 минути - средно 45 минути, което повишава и рисковете. При изгарянето на растителните смеси от билки и сухи плодове се отделят никотин, катран, въглероден окис и дори тежки метали. Според експертите съставките в течностите за електронни цигари при нагряване също образуват вредни за здравето ни вещества.

Позволените съставки в наргилето и електронните цигари са определени от Брюксел. Контрол върху това какво съдържат съвременните методи за пушене обаче у нас почти липсва.

Какви са вредите от наргилето - за първи път екипът на NOVA показва резултати от лабораторни изследвания, които направи на няколко проби тютюн за наргиле преди и след изпушването им. На лабораторни изпитвания бяха подложени и никотинови течности за електронни цигари.

Добави коментар