Коледната украса може да е опасно токсична

205
Коледната украса може да е опасно токсична

До Коледа остава по-малко от месец и съвсем скоро всички ще започнат трескаво да украсяват и да пазаруват празнична украса

До Коледа остава по-малко от месец и съвсем скоро всички ще започнат трескаво да украсяват и да пазаруват празнична украса. Лекарите обаче съветват да бъдете особено внимателни какви играчки и светлинки слагате в дома си, защото все по-често се срещат новогодишни украси, които могат да бъдат опасни за здравето.

Най-голямата опасност са пластмасовите играчки, твърди пред руското "Радио 1" д-р Тимур Асанов, лекар и началник на поликлиника във Видновска област.

"Пластмасата е потенциално опасен материал. Некачествените материали или нарушаването на технологията често водят до отделяне на токсични вещества", твърди лекарят. В резултат на това всяка година на коледните и новогодишните празници в болниците се регистрират случаи на химическо отравяне и тежки алергични реакции.

Асанов добавя, че пластмасовите украси за елха не трябва да имат силна миризма. Другата опасност крият светещите гирлянди и лампички, които могат да направят късо съединение в електричеството, както и да предизвикат пожар, предупреждава Darik News.

Затова е по-добре е да закупите светещата украса от специализиран магазин. Тя не трябва да се нагрява, проводниците трябва да са стегнати и щепселът да държи добре. "Ако се появи силна химическа миризма, когато се включи в контакт, гирляндът трябва да се изхвърли", обяснява д-р Асанов.

Добави коментар