Кокошки снасят цветни яйца

500
Кокошки снасят цветни яйца

Няма нужда да ги боядисвате

Невероятно, но факт - кокошки снасят зелени, розови и шоколадово кафяви яйца. Оцветяването е абсолютно натурално, уверяват птицевъдите, които отглеждат бутиковите пернати. В страната ни вече има 30-тина от екзотичните птици.

Специалните породи са селектирани повече от един век. У нас те са внесени от Франция и Южна Америка. Цветните яйца на екзотичните пернати не се дължат на боя или изкуствени добавки в храната им, а се получават заради специален пигмент в организма на тези кокошки.

„По вкус и качество са идентични, единствено и само атрактивният външен вид се отличава с другите яйца. Запазва се цветът, без да се размие, да отпадне, просто трябва да се сварят и са годни за консумация. Ако се сложат още нюанси, които тука липсват, просто става една палитра от цветове”, казва специалистът Петър Петров.

Някои от редките птици нямат опашки, но пък могат да се похвалят със синьо-зелени крака, бради и мустаци. Освен с атрактивен външен вид, екзотичните кокошки се отличават и с особен нрав, посочва БНТ.

Редките видове се поддават и на дресировка. Ако опознаят стопанина си добре, те стават особено гальовни с него. Недостатъкът им е, че снасят по–рядко, не повече от 180 яйца годишно и заради това не се използват в промишленото птицевъдство. Но за великденската трапеза продукцията на бутиковите кокошки е особено актуална.Добави коментар