Когато детето търси само майка си

489
Когато детето търси само майка си

Съвети за татковци

Това е напълно нормално. Всички деца на възраст до 6 години, а понякога и след това, са по-привързани към майка си. Това не означава, че не чувстват привързаност към баща си.

Майките от първите минути на раждане са постоянно с детето. Кърмят го, обгрижват го и поради това малките деца изпитват по-силна привързаност към майките си.

С възрастта този проблем изчезва от само себе си. По-често момичетата, пораствайки, стават по-добри приятели с бащите си, отколкото с майките си. В такъв случай майките започват да чувстват обида. Момчетата, от своя страна, също с възрастта започват да се привързват повече към баща си.

На всички бащи им е познато чувството за безпомощност, когато малките им деца изпадат в сълзи и искат майка си, независимо че собственият им баща е с тях и може да направи много за тях.

Дори на такава крехна възраст децата могат да променят отношението си към бащата в по-добра светлина, но за целта татковците ще имат задачата да се постараят.

Ако на вас, като на баща, ви е неприятно, че детето не ви забелязва и във всички случаи вика на помощ майка си, можете да се възползвате от следващите съвети, за да промените ситуацията:

- Разделете част от ежедневните задължения по обгрижването на детето между вас и майката. Например, можете да поемете задачата да къпете детето преди сън, да го слагате да спи, да му четете книжка или пък да пеете заедно приспивни песни. Ако редовно отделяте това време за детето си, то скоро ще привикне и ще ви чака с нетърпение за вечерното къпане.

- Всеки ден намирайте време, което да прекарвате с детето. Ежедневно, за по няколко минути, правете нещо заедно. Можете да ритате топка, да конструирате нещо, да наблюдавате вечерното небе през прозореца. Най-важното е, това да се превърне навик, а оттук и в ритуал.- Не форсирайте събитията. Разбира се, детето няма на секундата да престане да призовава майка си. Изисква се време. Ако се опитвате да налагате на детето присъствието си, само ще постигнете обратния ефект. Запасете се с търпение и ще постигнете успех.

- Искайте помощ от съпругата си – нека тя ви помага да осъществите контакт с детето. Майката за детето е голям авторитет, защитник. Ако тя съумее да поддържа общуването между детето и бащата, мъникът бързо ще се привърже към него.

 Добави коментар