Кога остаряват жените?

357
Кога остаряват жените?

Чувството идва след раждане и кърмене

Жените започват да се чувстват стари, когато достигнат 29 години, а мъжете отказват да признаят, че са минали разцвета на силите си, докато не навършат 58 години, показва ново изследване.

25% от жените казват, че се чувстват остарели, когато видят за първи път бял косъм в косите си. За разлика от тях, мъжете се смятат за възрастни, ако вече не се справят добре в леглото. Психолозите смятат, че пропастта между възрастта, в която представителите на двата пола, се възприемат за възрастни, се дължи на манията на обществото към младостта и красотата. Съвременните жени, които са подложени на огромно напрежение, се смятат за „преминали”, ако не се вписват в този идеал.

В същото време безгрижните мъже, които по-малко определят себе си въз основа на външния си вид, отказват да признаят, че са възрастни, докато не достигнат близо 60 години.

„В нашето общество привлекателността на жените е от доста голямо значение. Мъжете не трябва да изглеждат добре, но по някакви причини е важно дамите да имат представителен вид. Списанията пишат само за младостта и са пълни с млади, привлекателни жени. Така че дамите започват да се възприемат за стари, когато вече не се чувстват модерни. На 30 години жените са съзрели, от тях се очаква вече да мислят за брак и за семейство. Докато мнозинството мъже са много по-ориентирани към кариерата, те не се смятат за възрастни, докато не стигнат пенсионна възраст”, казва психологът проф. Кари Купър от университета в Ланкастър.

Около 10% от участничките в изследването заявили, че започват да се чувстват остарели, когато видят, че някога младата им кожа е започнала да се отпуска. За 50% от дамите този момент настъпва, когато бюстът им започва да увисва, често след раждане или кърмене. А 3% смятат, че когато започнат да се държат като майка си, това е ясен признак, че са остарели.

При мъжете е много по-просто. Две трети от участниците в изследването разбират, че са остарели, когато вече не могат да се представят добре в леглото. А 22% признават, че този момент настъпва, когато започнат да смятат, че музиката в бара е станала прекалено силна.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1

Докато при жените възрастта е определяща, при мъжете принципа е "на толкова си, на колкото се чувстваш".Берлускони, Хю Хефнер доста добре илюстрират това.Ако си материално добре, можеш да си позволиш доста неща, които на младини не си могъл поради обективни причини


  • 1

Добави коментар