Кофеинът смалява мозъка и пречи на паметта

294
Кофеинът смалява мозъка и пречи на паметта

Експертите стигнали до заключението, че след десет дни въздържание от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възстановява

Изследователи от университета в Базел установиха как редовната консумация на кофеин влияе върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от експериментите са публикувани в списание “Cerebral Cortex”.

В проучването участва група от 20 млади хора, които редовно пият кафе. Експериментът бил разделен на два десетдневни етапа. В първата стъпка те получили хапчета с кофеин; във втората – с плацебо. В края на всеки интервал от време учените изследвали обема на сивото вещество на обектите и качеството на съня им.

Според получените данни дълбочината на съня на участниците е еднаква, независимо дали са приемали кофеин или капсули с плацебо. Изследователите обаче откриват значителна разлика в обема на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не са приемали кофеин. Разликата е особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса – мозъчната област, отговорна за съхраняването на паметта.

“Резултатите от проучването не показват отрицателен ефект на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се консумира ежедневно, той влияе върху когнитивните функции”, каза професор Каролин Райхърт.

Експертите стигнали до заключението, че след десет дни въздържание от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възстановява, посочва БГНЕС.

Добави коментар