Кърменето няма да направи децата ви по-умни

117
Кърменето няма да направи децата ви по-умни

По-важни са социалната среда и финасовите възможности

Защитниците на така нареченото „привързано родителство“ имат всеобхватен подход – прилежно внимание към всяка нужда на детето, в това число продължително кърмене. Тези, които твърдят, че този подход има положително влияние върху интелекта на детето, изпускат нещо важно, според Сам Уанг, професор по молекулярна билогия в Принстън и Сандра Аамод, бивш главен редактор на Nature Neuroscience, цитирани от Bloomberg.

Най-голямото предимство за едно дете е това да разполага със семейните ресурси, които, на първо място, правят подобно полагане на гружи възможно. В този смисъл, привързаното родителство е тенденция сред семействата, чиито деца имат най-малка нужда от него - заможните. За радост, има начин родителите с по-скромни възможности да получат подобни ползи.

Привързаното родителство все още не е обект на щателни научни проучвания. Не се знае, например, дали то прави децата по-независими или сигурни в себе си. Едно от твърденията, свързни с него обаче, е проучено подробно, а именно, че кърменето увеличава коефициента на интелигентност на детето. Дори много майки, които се връщат на работя, смятат, че тяхната кърма е от основна важност за бъдещия интелект на техните бебета. Проучвания показват обаче, че това е мит.

Въпреки че е вярно, че децата, които са кърмени като бебета имат по-висок коефициент на интелигентност от другите, причината за тази зависимост се крие в мозъка на майката, а не в нейните гърди. Вероятността при щатска майка, чието IQ е с 15 точки по-голямо от това на съседката й, е повече от два пъти по-голяма, че тя ще кърми.Жените, които кърмят, също така са по-образовани и вероятността при тях да са пушачки е по-малка. Интелигентните родители предават гените си и също така създават по-стимулираща среда. Това са две предимства за развитието на бебето. Накратко, умните майки имат умни бебета.

В анализ на множество проучвания, комбиниращ данните от над 5 000 деца, IQ различията, свързвани с кърменето, са били елиминирани, когато предвид са били вземани характеристиките на майките. При 332 двойки братя или сестри, при които едното от децата е било кърмено, а другото не, учените също не са открили различия в IQ-то.

Така че майките, които нямат възможност да кърмят, не трябва да се притесняват, че вредят на интелектуалното развитие на тяхното бебе. Всъщност, осиновените деца, много от които не са кърмени, средно имат по-високи IQ-та, в сравнение с братята или сестрите си, които остават в семейството, в което са родени, защото приемните им семейства осигуряват среда, която е по-подходяща за познавателно развитие.

Ключов фактор за развитието е социално-икономическият статус, който е съвкупност от доходи, работа и образование. Евентуалният ефект от средата може да бъде определен чрез сравняване на разликите в семейства с еднояични близнаци, които делят една и съща ДНК, с тези при двуяйчни близаци.

В домакинства от средната класа еднояйчните близнаци имат повече сходства в коефициента си на интелигентност, в сравнение с двуяйчните близнаци, което предполага, че средата влияе по-малко от генетиката при увеличаването на интелекта на децата. Изглежда в повечето случаи средата при семейства от средната класа е достатъчно добра, за да позволи на повечето деца да се доближат до пълния си генетичен потенциал.За децата, които растат в домакинства с нисък социално-икономически статус, обаче, доброто родителство е от съществено значение. Направено наскоро проучване показва, че IQ-то на родителите влия на това на детето на 2-годишна възраст, но не и ако домакинството е с нисък социално-икономичекси статут.

При 7-годишните само 10% от различията в IQ-то при деца от домакинства с нисък социално-икономичекси статус се отдава на гените. С други думи, лощата среда може да изтрие генетичните предимства.

Ниският социален статус често означава икономическа несигурност, опасни квартали и безредни домакинства. Това също така означава увеличено отделяне на хормони на стреса. На 10-годишна възраст децата от домакинства с нисък социално-икономичекси статус имат два пъти повече хормони на стреса в кръвта си, в сравнение с децата от домакинства с висок статус.

Хроничният стрес намалява хипокампуса, зона в мозъка, която отговаря за ученето, вследствие на което се стига до проблеми с паметта. Стресът също така пречи на развитието на фронталния кортекс, който е важен за планирането, организацията и самоконтрола.

Влиянието на социалната среда може да натежи даже на физическите опасности – децата от домакинства с висок социално-икономически статус се възстановяват по-бързо от натравяне с олово, в сравнение с децата от домакинства с нисък социално-икономически.Кърменето е здравословно, разбира се. То подсилва имунната система на бебето и създава връзка с майката. Самият социалният натиск върху майките обаче може да е вреден за децата. Хормоните на стреса могат да се предават от майката към детето по времето на бременността и след това.

Дори и семействата с по-скромни възможности могат да използват ефективни стратегии, за да подпомагат растежа на мозъка на своето бебе. Бебета учат най-добре от общуването с други хора, особено с такива, които реагират по-отзивчиво и по подходящ начин. Програми, които учат майките как да бъдат по-отзивчиви към техните бебета, водят до по-добро познавателно развитие.

Анализ на множество проучвания, в които са участвали 900 двойки майка-бебе, показва, че при краткосрочното поведенческо обучение за майки с цел увеличаване на чувствителността вероятността е по-голяма децата да формират спокойна обвързаност с майката, което е основна цел на привързаното родителство. Подобни намеси са особено ефективни при майки на нервни деца.

Не съществува един правилен начин да бъдете майка, тъй като хората отглеждат успешно децата си при най-различни обстоятелства в продължение на хиляди години. Да се оказва натиск над жените обаче да се придържат към определен набор от практики, който може да не подхожда на техния живот, вероятно ще има обратен резултат. Подкрепата на обществото, от друга страна, в това число подкрепата за кърменето, когато е възможно, може да помогне на всички родители да помогнат на децата си да растат добре.Добави коментар