Какво ни прави щастливи? Пари, разходки и приятели?

158
Какво ни прави щастливи?  Пари, разходки и приятели?

Какво му трябва на човек...

Какво ни е необходимо, за да бъдем щастливи? Оказва се, не кой знае е какво! Могат да ни изпълнят с чувство за щастие напълно достъпни неща.

Пари

По-точно – тяхното броене. Изобщо не е важно дали са ваши, или не. В хода на експеримент учени от САЩ дали на доброволци елементарна задача – едни от тях трябвало да преброят пачка с пари, а други – пачка обикновена хартия. При участниците в първата група било регистрирано подобряване на настроението.

Разходки на нови места
За да усетите щастие и удовлетвореност от живота, е достатъчно да излезете веднъж месечно на разходка на ново място. Този феномен се обяснява със смяната на обичайната обстановка, която провокира положителни емоции.

Целувки и прегръдкиУчените са пресметнали, че за да бъде един човек напълно щастлив, му липсват осем целувки и седем минути страстни прегръдки на ден. По време на тези приятни занимания в организма ни се изработва т.нар. хормон на щастието – ендорфин. Последният ни прави по-щастливи.

ПриятелиХората, които имат минимум десет приятели, се чувстват много по-щастливи, отколкото тези, които имат по-малко от пет приятели. При последните едва 40 % се самоопределят като щастливи. Когато човек има между пет и десет приятели, има 50 % шанс да се определи като щастлив. Най-висок процент на доволните от живота има сред хората, които имат поне 10 приятели.

Яйца за закуска

В яйцата се съдържа аминокиселината триптофан, която в организма се превръща в серотонин и благотворно влияе върху настроението. За да се почувствате щастливи, е напълно достатъчно да изядете две яйца. Най-ефективно е въздействието на яйцата сутрин или вечер. Изследване сочи, че при хората, които са привикнали да игнорират сутрешния прием на храна, нивото на тревожност и честотата на депресивните разстройства са значително по-високи, отколкото при тези, които редовно закусват.Добави коментар