Какво е сандвич генерацията и как да се справите с натиска

80
Какво е сандвич генерацията и как да се справите с натиска

Чувствате се като „сандвич“ между родителите и децата си, а отговорностите ви се трупат от ден на ден

Ето го отново. Събуждате се сутрин и през главата ви минават хиляди мисли: да посетите възрастните си родители и да им занесете лекарства, да вземете децата от училище, да почистите къщата и да – всичко това между работата на пълен ден в офиса. Чувствате се като „сандвич“ между родителите и децата си, а отговорностите ви се трупат от ден на ден. И ако смятате, че няма измъкване и чувствате, че живеете в апокалипсис, има начини да намалите стреса.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с натиска и стреса, без това да се отразява на грижите за две поколения от вашето семейство.

Терминът „Сандвич поколение“ се отнася до възрастни хора, които се грижат за своите родители, на възраст 65 или повече години и в същото време отглеждат децата си под 18 години или подкрепят своите пораснали деца. Тези хора са „притиснати“ между семейните си задължения, сякаш са поставени в средата на сандвич. И ако грижите за членовете на вашето семейство са нещо нормално, ако се налага да мислим за две поколения, да осигуряваме финансова и емоционална подкрепа за хора от 2 поколения, тогава нещата стават по - различни.

На първо място, опитайте се бъдете гъвкави в работата. Говорете с вашия работодател и използвайте всички предимства, които компанията може да предложи. Попитайте за работа от вкъщи, за плаващо работно време, за по – разчупен график.

Не крийте от шефа си в каква ситуация се намирате и да ви влезе в положението. В крайна сметка, никой не иска стресирани, уморени и разсеяни служители, нали?

Споделете тежестта.

Споделеното бреме е бреме наполовина. Не поемайте цялата тежест, а делегирайте задължения. Когато децата ви се прибират от училище, помолете ги да  помогнат за почистване на къщата или за приготвяне на вечерята. Това не само ще облекчи стреса за вас, но и ще научи децата на отговорност и ще ги подготви за живота на възрастни. Можете също така да помолите вашите братя и сестри да участват по-активно в грижите за възрастните родители.

Планирай напред.

Добре е да обсъдите всички важни неща със семейството си предварително. Говорете с родителите си за плановете им, обсъдете в какъв колеж искат да отидат децата ви. Някои експерти предлагат да планирате финансите си предварително, да изберете спестовен фонд.

Поставяйте се на първо място от време на време

Ние не сме роботи и всички имаме нужда от почивка. Отделете време за себе си, без значение колко е натоварен графика ви и правете поне едно нещо на ден само за себе си. Това може да бъде четене на книга, гледане на нов епизод от любимото ви шоу или медитация. Не забравяйте да пазите здравословна диета, да спите и да излизате с приятелите си, за да получите емоционалната подкрепа, от която се нуждаете. Наистина е трудно да се грижиш за някой друг, ако не се грижиш първо за себе си, нали? Бъдете "егоисти" от време на време и ще можете да изпълнявате грижите си със свеж ум.

 

Определете приоритетите си.

По-трудно е да се справиш с отговорностите, когато те се трупат и нямаш идея с какво да започнеш. Направете списък и помислете за най-важните, спешни неща и ги поставете на първо място, преди да зачеркнете всичко, което можете да делегирате. Това ще намали стреса.

Имайте спешен фонд.

Ако имате възможност имайте заделени средства за поне 3 месеца разходи. Това са спешните пари, които можете да използвате, когато нещо се обърка. Ако поддържате подобен вид фонд, няма да се налага да използвате кредитните си карти или да заемате в случай на неочаквана ситуация.

 Добави коментар