Какво е да си ученик у дома

67
Какво е да си ученик у дома

Десетки деца у нас учат вкъщи заради заболявания

Да си ученик у дома е реалност, пред която се изправят десетки деца в България поради тежките си заболявания. Макар и в по-опростен вариант, държавата осигурява образование и на тях. Йосиф от врачанското село Търнава посрещна първия учебен ден като шестокласник.

Той страда от рядката болест остеогенезис имперфекта. Костите му са толкова крехки, че се чупят от нищото. След десет операции и лечение в чужбина Йосиф продължава да е почти непрекъснато в гипс и не може да ходи. Затова посреща всяка учебна година вкъщи. Където девет часа седмично трима преподаватели ще обучават шестокласника.

„При Йосиф е по-лесно, защото той си възприема материала, учи си уроците, чете свободно, пише под диктовка, смята”, обясни преподавателката на Йосиф Снежинка Иванова. Любимият му предмет е човекът и природата, защото „научава за животните, природата и континентите”. Слабост му е и английският език.”Явно му е интересно, но пък, като иде в някоя друга държава, нали трябва да може да разговаря с чужденците”, коментара Цветелина Теодосиева.Иначе в селското училище учат двеста деца, но условията не позволяват на такива като Йосиф да го посещават ежедневно. „Намира се на втория етаж класната стая и трудно го качихме с таткото, а сега вече е тежък и изобщо няма как да отидем”, обясни майката на Йосиф Мара Костадинова.

Опростени учебници за децата със специални потребности няма и от педагозите зависи Йосиф да усвои най-важното и да не изостава. „С него работим, както и другите колежки, на индивидуален план, да му подсигурим материали, да може да му е по-достъпно. Примерно сега в шести клас Йоско трябва да учи сбит преразказ върху "Радини вълнения", сигурно ще му е трудно, то на децата в училище им е трудно, на него още повече”, коментира учителката му, цитирана от bTV.

Преди няколко дни за пореден път момчето чупи дясната си ръка. И няма да може да държи химикалката поне месец напред. Но учителите намират решение - през това време ще чете и ще смята на глас, а с писането ще наваксва после. Той самият казва, че иска да стане музикант, за да радва хората. Не е забравил и мечтата си да стане войник, за да пази държавата.Добави коментар