Какво да не казваме...

105
Какво да не казваме...

...на децата за парите

Две трети от родителите смятат, че могат да направят повече в образованието на децата си относно парите, сочи направено ново изследване сред 1000 родителя от T. Rowe Price.

Едва 28% от родителите заявяват, че са много подготвени да дискутират финансови принципи, свързани с парите, с техните деца, като това да си поставят цели, колко е важно да спестяват и даэхарчат разумно, относно инфлацията, диверсификацията и други важни неща, които децата е добре да научат за парите.

Част от проблема е, че самите родители не са напълно запознати с част от тези концепции и това ги прави несигурни в предаването им на техните деца.

Родителите си дават средна оценка във връзка с познанията си, свързани с парите, като една четвърт си дават дори слаба оценка.

Ето и седем правила какво никога да не казвате на децата си относно парите, подбрани от profit.bg.

1. Никога не правете парите тема табу в къщи

Най-лошото нещо, което можете да кажете на децата си за парите, е да не казвате нищо за тях, според Брад Клонц, финансов психолог. Да не се говори за пари в семейството означава, че или не си заслужава да се прави, или това е забранена тема. Ако родителите не учат децата си какво са парите, то как те ще разберат какво всъщност са те?

2. Не говорете и постоянно за пари

Понякога е много лесно да станем обсебени от парите и да се опитваме непрекъснато да говорим за пари на своите деца. В зависимост от децата обаче, когато нещо се натрапва твърде много, рискува се да се получи ефекта на бумеранга и децата да реагират по напълно противоположен начи.

Това да се говори непрестанно за пари в семейството може да е равнозначно като ефект с това да не се говори изобщо за пари.

3. Никога не казвайте „да пазаруваме без ограничения"

Добре е за бъдещата финансова култура на децата, винаги когато пазаруват, да знаят, че има определен лимит, в рамките на който да се разпростират. Така те да не остават с погрешното впечатление, че могат да си купуват всичко, което си пожелаят, без да имат каквито и да било ограничения.

4. Не бива да обяснявате на децата си и само „не можем да си го позволим"

Фразата "не можем да си го позволим" не е достатъчна, като обяснение и аргумент защо няма да купите нещо. Вместо това може би е по-добре да обяснявате на децата си кои неща си струва и кои не да купувате, както и причините за това.

Така няма да рискувате децата ви цял живот да работят, обсебени от желанието да си купят неща, които са им били отказвани, докато са били малки.

5. Никога не превръщайте малките грешки на децата си в поучителни моменти

Така рискувате, всъщност, децата ви да не научат най-важното, свързано с парите, и да не свързват генералните поуки с наистина важни казуси.

6. Не пренатоварвайте децата си с финансовите си проблеми

На много хора им олеква, когато споделят проблемите си със своите деца. И докато това е полезно дотолкова доколкото децата ви да са наясно с реалността и с причините да не им купувате това или онова, не ги затормозявайте. Децата са свикнали да виждат, че възрастните се справят с проблемите си.

Няма как да търсите помощ от своите деца при сериозни финансови проблеми, свързани с неплатени вноски по ипотечен кредит, или неплатени такси по кредитни карти. Така че споделяйте, но без да ги претоварвате.Добави коментар