Как зарибяват децата?

66
Как зарибяват децата?

Започва се, докато са още в утробата

За компаниите е голям подвиг да си осигурят клиенти за цял живот, пише Business Insider. Според проучване на SIS International Research, 53% от възрастните и 56% от тийнейджърите купуват марки, които са ползвали докато са растяли.

Така че не е чудно, че компаниите заделят милиарди долари, за да запленяват млади клиенти, пише profit.bg. В своя книга световноизвестният брандинг консултант Мартин Линдстрьом разкрива шокиращи начини, по които марките се опитват да накарат децата да харесват техните продукти.

Ето и някои от тях:

Започва се, докато сме още в утробата. Например, филипинска марка за захарни изделия на име Kopiko изпраща на лекарите от своите продукти, които те да раздават на бременни жени.

Нещата, с които се хранят бременните жени, не само се отразяват на развитието на неродените им деца, но и на техните бъдещи навици. Хранителните навици на бременната жена физически трансформират мозъка на зародиша, което, от своя страна, има значение за това какво ще иска да яде бебето на по-късен етап, според проучване на доктор Джозефин Тодранк от Университета на Колорадо.

Случаят с Kopiko обаче достига до крайност. Месеци по-късно компанията пуска кафе-продукт, който има вкус точно като захарните изделия, които компанията е разпращала на лекарите и той има голям успех сред децата.

Линдстрьом казва, че майките дори давали на превъзбудените новородени кафето, което бързо ги успокоявало. Четири години по-късно кафето на Kopiko става третата най-голяма марка във Филипините.Голяма азиатска търговска верига дори поръсва бебешка пудра на Johnson&Johnson там, където се продават дрехи, напръсква с черешов аромат секциите, където се продават храни и напитки и пуска успокояваща музика, тъй като тези неща проникват в утробата.

Музиката е особено силна при генерирането на зародишна памет и дори на пръв поглед невинни песни могат да имат изненадващ ефект. Според проучване на Кралския университет в Белфаст, новородените показват предпочитания към тематични телевизионни песни, които са били чувани много пъти от техните майки по време на бременността.

Това се подкрепя от случая с азиатската търговска верига. По-късно майки споделят, че бебетата им остават запленени в момента, в който влязат в мола - ефект, който 60% от жените твърдят, че никога преди не са виждали от страна на бебета си.

Има реклами, замаскирани като забавление. Компаниите за хранителни продукти продават джънк фууд, използвайки "мултимедийни игри, онлайн викторини и приложения за мобилни телефони, за да изграждат близки връзки с младите потребители," според NYT.

Три водещи щатски компании за хранителни продукти (Kellogg's, General Mills и Post) използват игри, за да продават най-нехранителните си зърнени закуски (като Trix, Lucky Charms и Froot Loops), според доклад на център за хранителна политика към университета Йеил.

Линдстрьом изтъква три ползи за компаниите, които използват тези игри като реклами:

- Заобикалят регулациите за реклама на джънк фууд по телевизията

- Рекламите се разпространяват повсеместно и превръщат децата в посланици на марката

- Човек по природа има склонност да се пристрастява към игритеМагазините на Apple приличат на международни забавачници като стратегия за вербуването на следващото поколение клиенти.

От New York Times твърдят, че iPhone се е превърнал в "най-ефикасният инструмент в човешката история за успокояването на изнервено дете."

Линдстрьом казва: "Не се съмнявам, че от маркетинговия отдел на Apple са напълно наясно, че веднъж, след като мама или татко даде на своето малко дете iPod Touch, детето просто не може да не хареса играчката и в крайна сметка един ден ще иска да има скъп компютър на Apple."

Той също така казва, че влиянието на Apple започва в още по-ранна възраст. Линдстрьом провежда експеримент, при който дава на едногодишни деца телефони Blackberry. Първото нещо, което всяко от тях прави, е да плъзне пръста си по екрана.

Цигарените компании изпращат подаръци за 18-ия рожден ден на тийнеджъри, като между тях са и ваучъри за цигари.

Не е изненадващо, че цигарените компании достигат до един тийнейджър в момента, в който той има право законно да пуши, но нещата не спират дотам, казва Линдстрьом.

Те изпращат още една кутия цигари след месец, след месец още една и т.н. Ако невръстният потребител не се хване на въдицата до третата или четвъртата кутия, те се отказват. Проучвания показват, че след третата кутия цигари човек или поддава, или е загубена кауза.Сексуалното въздействие се насочва към все по-малки деца, а момичетата често са целта на компаниите. Abercrombie & Fitch (A&F) рекламира и продава горнища за бански с подплънки на второкласнички.

В случая с A&F това разгневява родителите и медиите. Ето какво пише SFGate по случая: Едно 14-годишно момиче може да е готово да пробва горнище на бански с подплънки, но е трудно човек да си представи, че гърдите на 8-годишно момиче имат нужда от увеличение. Какво послание изпращате на една второкласничка, когато й продавате бански с подплънки?

Някои играчки са шокиращо неподходящи за възрастта на децата, за които се рекламират. Играчка във веригата супермаркети Tesco във Великобритания, наречена Танцувален комплект за пилон, се рекламира за деца под 10 години.

Ето и какво е било рекламното послание на Tesco за играчката, според Daily Mail: "Освободете секс котенцето във вас. Просто сглобете пилона, пуснете секси музика и вие сте на ход!"

Комплектът съдържал сглобяем пилон, жартиер за секси танци и DVD с предполагаеми танцувални движения.

Компаниите за козметични продукти на остават по назад. Компанията Hair, произвеждаща продукти за премахване на окосмяване, има марка наречена "Nair Pretty", която таргетира клиенти на възраст между 10 и 15 години.

Според Линдстрьом, компаниите за козметични продукти все повече се целят в децата. Според доклад на NPD, процентът момичета на възраст 8-12 г., които използват спирала за мигли и молив за очи, е нараснал почти двойно от 2007 до 2009 г.

Той също така цитира книгата на Пеги Оренстайн „Пепеляшка изяде дъщеря ми", според която близо половината от момичетата на възраст между 6 и 9 г. в САЩ ползват червило или гланц за устни, а родителите им харчат за тях над 40 млн. долара месечно за козметични продукти.

Очаквайте втора част.

Последвайте ни и във Фейсбук.Добави коментар