Как семейството вреди на детето

198
Как семейството вреди на детето

И майката, и бащата играят важна роля в живота на детето

Семейството е първата школа за социален опит и в него се изгражда представата за бъдещото собствено семейство. Но отношенията между родителите или между децата и един от родителите не винаги са хармонични и спокойни. Вредните семейни конфигурации посочи психологът Александра Петрова в предаването „Кой говори" по Дарик.

Една от конфигурациите, която е често срещана е, деца и майка срещу бащата. Психологът посочи, че тези обединения се срещат независимо от възрастта. Може да се случи с майката с малко дете, когато дъщерята или синът са в пубертета, или когато са пораснали и са в зряла възраст, но живеят с родителите си.

В много случаи след раждането на детето майките игнорират бащата и детето става център. "Тук има свръхценност по отношение на детето", посочи психологът. Много често майките влизат в този капан без да се усещат, бащата започва да се фокусира извън семейството и по този начин балансът е разрушен.

По-сложни са конфигурациите, когато бащата има проблем - алкохолен, хазартен или работохолизъм. Психологът посочи пример с жена на 25 години, която се е разделила с приятеля си и приела ролята на арбитър и защитник на майка си, защото бащата е с тежък алкохолен проблем.

Вижте още: 32 неща, които можете да научите от баща си

Двете са образували една коалиция срещу него, но не се борят с алкохолния проблем. Родителят, който "придърпва" детето, го прави по две причини. Първо, защото влиза в ролята на жертва. Второ, защото по този начин емоционално стабилизира себе си, посочи психологът.

Според психолога често майката стоварва всичките си емоционални потребности и очаквания върху детето. Това е още по-силно, ако то е момче. Момчето започва да играе ролята на партньор. То трябва да изслушва майката, да се грижи за нея. Тези мъже продължават такава конфигурация и в по-късна възраст, когато, влизайки в партньорство продължават да бъдат зависими емоционално от своите майки.

Много често позволяват майката да се меси в отношенията с партньорката им, да казва как ще се отглежда детето, как ще се обзавежда дома, кога трябва да се пере, да се готви и чисти.

"Семейството е една общност, в която има закони и баланс. Когато в едно партньорство привнесеш друг тип партньорство, хармонията се разрушава. Вредните конфигурации са плод на някакъв дефицит на близост, разбиране. Животът трябва да се върви с партньора, а всичко останало е болна зависимост". Но когато се стигне до момента на осъзнаване, нещата могат да се променят, смята психологът.Добави коментар