Как музеите могат да бъдат увлекателни

59
Как музеите могат да бъдат увлекателни

Един положителен пример от Украйна

Възможно ли е това да се случи у нас? Разказваме ви пример от Украйна. Там музеите са измислили как да бъдат привлекателна образователна дестинация за цели семейства. Те са превърнали експонатите в залите си в интересно приключение, което е образователно и наедно с това зарежда с положително настроение и любопитство към историята и науката.

Нека ви дадем няколко примера.

Музеите в Украйна са се адаптирали към съвременните потребности на децата и предлагат всевъзможни интерактивни екскурзии, развлечения и куестове.
Музейният куест за деца представлява увлекателно-познавателна игра с елементи на детективски умения. Участниците в приключението трябва да изпълнят ред задачи, за да стигнат до победата. В куеста може да се участва индивидуално, семейно, групово или по класове.

Национален музей по история на Украйна

Това е един от големите музеи в страната, които са се адаптирали към интересите на децата и са превърнали историята в увлекателен предмет. В този музей има няколко интерактивни екскурзии с куест елементи. Например „Даровете на боговете“, „В търсене на съкровища“, „Тайната на град Кия“ и др. Децата изпълняват задачи и се запознават в игрова форма с историята на Украйна.

Куестът „Кодът на героите“ е предназначен за ученици от по-горните курсове и студенти, както и за всеки, които е влюбен в разгадаването на пъзели и главоблъсканици. Участниците се разделят на отбори, като трябва да се измине маршрут и да се открият конкретни експонати, за да се отговори на поставените въпроси. Участниците трябва да съберат кодови числа, които ще са им от полза в края на приключението. Обикновено те са свързани с основни моменти от историята на украинския народ.

Национален художествен музей на Украйна

В куестовете тук може да вземе участие цяло семейство. В програмата на музея може да откриете ежемесечен куест, предназначен за деца на възраст 6-9 години. В самото начало семейството получава задачи-пътеводители по залите на музея. Изискват се внимание, съобразителност и наблюдателност. Този тип развлечения стимулират развитието на паметта, вниманието, фината моторика и сензорните навици на децата.

Ако българските музеи организират такива приключенски игри с образователен елемент, вие бихте ли ги посещавали по-често?


Добави коментар