Как да удължите живота си?

58
Как да удължите живота си?

Интензивни тренировки в продължение на 5 години могат да подобрят здравето и да удължат живота на човек

Учени от Университета по естествени науки в Норвегия смятат, че интензивни тренировки в продължение на 5 години могат да подобрят здравето и да удължат живота на човек. Резултатите от изследването са публикувани в „British Medical Journal”.

В експеримента са участвали около 7000 доброволци на възраст от 70 до 77 години, разделени на три групи. Участниците в първата група трябвало да правят упражнения с висока интензивност два пъти седмично, включително десетминутна загрявка и четириминутни упражнения на интервали от по четири минути.

Втората група тренирала с постоянна умерена интензивност по 50 минути два пъти седмично. Доброволците от третата група били инструктирани да правят упражненията, препоръчани от норвежкото Министерство на здравеопазването, съобщава БГНЕС.

Пет години по-късно експертите сравнили данните за смъртността сред участниците. Оказало се, че при първата група този показател е бил 3%, при втората – почти 6%, а при третата – 4.7%. Учените отбелязват, че разликата не е статистически значима, но показва връзката между тренировките с висока интензивност и доброто здравословно състояние и по-голяма продължителност на живота. 

Добави коментар